Liczba wyników: 9927
Boże Narodzenie to czas, w którym notorycznie sobie pobłażamy. Można jednak korzystać z wszystkich uroków świątecznego okresu bez większego wpływu na zdrowie i talię. Oto kilka wskazówek.
Mniej wydajny, mało elastyczny czy mający trudności z opanowywaniem nowych technologii - to tylko niektóre ze stereotypów krążących na temat pracowników powyżej 50 roku życia. Postrzeganie tej grupy w taki sposób, szczególnie przez pracodawców, skutkuje problemami nie tylko ze znalezieniem ale i utrzymaniem pracy przez te osoby. Niesie to za sobą wiele zagrożeń ekonomicznych i społecznych.
Każdy co jakiś czas zmaga się z czkawką. W większości przypadków to całkowicie nieszkodliwy odruch, jeśli jednak trwa dłużej niż 48 godzin, może potencjalnie sygnalizować poważne komplikacje zdrowotne.
Zazwyczaj babcie i dziadkowie bardzo cenią sobie czas spędzany z wnukami. Okazuje się jednak, że mogą liczyć nie tylko na emocjonalne korzyści z budowania relacji z najmłodszymi w rodzinie - ustalono, że opieka nad wnukiem zmniejsza ryzyko demencji.
Każda pora roku jest dobra na zmiany. Wiosną przychodzą one jednak łatwiej. Kiedy temperatura wzrasta, chętniej przerzucamy się na zdrowy tryb i aktywnie spędzamy czas. To dobry moment, by zacząć życie na nowo.
Jeśli zauważasz, że np. przy rozczesywaniu tracisz więcej włosów niż zwykle, czas zacząć temu przeciwdziałać. Nie oznacza to, że musisz sięgnąć po farmaceutyki. Naturalne sposoby mogą okazać się dostatecznie skuteczne.
Zbliża się Sylwester, a to czas noworocznych postanowień. Jednym z nich może być decyzja o rzuceniu palenia. Poza ogromem korzyści zdrowotnych i finansowych, rezygnując z tego nałogu można zyskać także... większe poczucie szczęścia.
Idąc po schodach nie możesz złapać oddechu? Biegniesz za uciekającym autobusem, a potem zadyszka trzyma Cię przez kilka przystanków? Szybko się męczysz? Nie masz kondycji? Może nadszedł czas na trening wydolnościowy?
Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) w codziennej diecie powinno się znaleźć około 20–40 g błonnika, tymczasem Polacy rzadko spożywają go w takiej ilości. Zupy warzywne mogą być dobrym źródłem tego cennego składnika. Jesień to doskonały czas, by odkryć różne odsłony zupy warzywnej i włączyć ją do codziennego menu.
Tegoroczną Nagrodę Nobla w dziedzinie ekonomii zdobyli: David Card „za empiryczny wkład w ekonomię pracy" oraz Joshua D. Angrist i Guido W. Imbens za metodologiczny wkład w analizę związków przyczynowych".