Liczba wyników: 1807
Imbir jest chętnie dodawany do herbaty i innych napojów. Ma wiele prozdrowotnych właściwości i wspomaga odchudzanie. Zobacz, do czego się przydaje.
Światowa populacja gwałtownie się starzeje, pisze Światowa Organizacja Zdrowia (World Health Organization, WHO) i podaje 10 faktów dotyczących tego zagadnienia.
Stresująca praca to wyższe ryzyko udaru, ostrzegają uczeni z Uniwersytetu Medyczngo Guangzhou w Chinach.
W Szpitalu Klinicznym w Warszawie przy ul. Banacha została otwarta najnowocześniejsza w Polsce sala zabiegowa, wyposażona w dwupłaszczyznowy angiograf do diagnostyki i interwencyjnych zabiegów wewnątrznaczyniowych. Urządzenie pozwoli obniżyć dawkę promieniowania przyjmowaną przez pacjentów oraz poważnie zwiększyć precyzję wykonywanych zabiegów.
Witamina D odgrywa kluczową rolę w rozwoju i funkcjonowaniu organizmu ludzkiego. Jej zawartość w pożywieniu jest niewielka i nie ma możliwości dostarczenia jej w wymaganych ilościach, nawet w przypadku stosowania urozmaiconej diety. Produkty mleczne, jaja lub masło jedynie w minimalnym stopniu pokrywają codzienne zapotrzebowanie na witaminę D. Jedyną możliwością uzupełnienia braków w sezonie jesienno-zimowym i wiosną jest regularne stosowanie preparatów witaminy D, czyli suplementacja.
Stosuj dietę bogatą w potas - dzięki temu możesz osłabić problem z nadciśnieniem.
Zwykle mężczyźni cechują się dobrze zachowaną rozrodczością do 70. roku życia, gdyż seksualność z upływem czasu i zmianami hormonalnymi, w okresie andropauzy maleje, ale całkowicie nie zniknie. Aby jak najdłużej cieszyć się zdrowiem należy regularnie wykonywać podstawowe, jak i rozszerzone badania.
Tomas Lindahl, Paul Modrich i Aziz Sancar - oto naukowcy nagrodzeni tegorocznym Noblem z chemii za badania mechanizmów naprawy DNA.
Nagroda Nobla w dziedzinie fizjologii lub medycyny 2015 została przyznana trzem osobom. William C. Campbell i Satoshi Omura otrzymali ją za „za odkrycie dotyczące nowej terapii na infekcje powodowane przez nicienie", zaś Youyou Tu „za odkrycia dotyczące nowej terapii przeciwko malarii ".
W ostatnich czasach przyprawa kurkuma (znana jako składnik curry) staje się coraz szerzej polecana, bo jest bardzo zdrowa i smaczna. Nawet koncerny farmaceutyczne zaczęły ją dokładniej badać uważając, że może być przydatna do produkcji leków lub suplementów. Poza kulinarnymi zastosowaniami w istocie można jej użyć do różnych innych celów.