Liczba wyników: 1459
Chcesz obniżyć ciśnienie? Sięgnij po warzywa o nietypowym kolorze: fioletowe ziemniaki są szczególnie polecane osobom z nadwagą. Kiedy ludzie z nadwagą dołączyli do swego codziennego menu dwie porcje fioletowych ziemniaków przez miesiąc, nie tylko zmniejszyli ciśnienie krwi, ale także nie przytyli w trakcie badania.
Palenie papierosów u mężczyzn, zwłaszcza starszych mężczyzn - wydaje się być przyczyną szybszego osłabienia funkcji poznawczych, wynika z raportu opublikowanego przez Online First Archives of General Psychiatry.
Jeśli smażone mięso na obiad to coś, czego nie potrafisz sobie odmówić, zastosuj do jego przygotowania oliwę z oliwek lub olej słonecznikowy w celu zmniejszenia potencjalnych zagrożeń dla zdrowia. Jedzenie żywności, która została przygotowana z użyciem wspomnianych tłuszczów, nie jest związane z chorobą serca lub przedwczesną śmiercią, wynika z nowych badań opublikowanych w British Medical Journal.
Kofeina powoduje zmiany poziomu estrogenów, mówią uczeni. Różnie jednak oddziałuje na białe, czarnoskóre kobiety i Azjatki, wynika z badań.
Naukowcy z Finlandii odkryli, że biochemiczna sygnatura może potencjalnie posłużyć do przewidywania postępu choroby Alzheimera. Wyniki sugerują, że zaburzenie neurologiczne, o którym mowa, jest poprzedzane sygnaturą molekularną wskazującą na niedotlenienie narządów i tkanek oraz na upregulację szlaku pentozofosforanowego. Wyniki badań opublikowane w czasopiśmie Translational Psychiatry mogą pomóc w opracowaniu metod wczesnego wykrywania choroby.
Naukowcy z Instytutu Maxa Plancka udowodnili to, co większość wiedziała od dawna - sam wygląd jedzenia może pobudzić apetyt.
Regularne ćwiczenia i zdrowe odżywianie może zmniejszyć ryzyko utraty pamięci wywoływanej przez ciche udary.
Zespół naukowców, opracował robota, który jest w stanie wspomóc neurochirurgów w przeprowadzaniu operacji mózgu o małej inwazyjności. Robot pracuje precyzyjnie i ma niesamowitą pamięć; do tego dysponuje 13 typami ruchów w porównaniu z 4 dostępnymi dla ręki człowieka oraz "dotykową" informacją zwrotną - wskazówkami fizycznymi, które umożliwiają lekarzom ocenę tkanki i obserwowanie siły przykładanej w czasie operacji.
Kofeina stała się elementem współczesnego stylu życia. Bogate w nią napoje i produkty żywnościowe są stałym punktem naszego menu. Stąd coraz częstsze pytania o pozytywne i negatywne oddziaływanie tej substancji na zdrowie oraz liczne badania naukowe sprawdzające jej właściwości.
Osoby starsze, którzy zażywały witaminę B12 i kwas foliowy przez dwa lata, wykazywały większą poprawę na testach krótko- i długoterminowej pamięci, niż ci, którzy nie przyjmowali witamin - wynika z australijskich badań.