Liczba wyników: 1495
Brak jędrności, nierównomierny koloryt, wypryski i nowe zmarszczki – zła kondycja skóry dziwi, zwłaszcza w wakacje, kiedy z reguły odpoczywamy i powinniśmy wyglądać tylko lepiej. Ale skóra wcale nie ma urlopu – latem na skutek kontaktu ze słońcem walczy ze stresem oksydacyjnym, wywołanym przez wolne rodniki. Można jej pomóc. Wystarczy sięgnąć po potężną broń – antyoksydanty.
Do grupy osób najbardziej zagrożonych zachorowaniem na cukrzycę typu II należą te z nadwagą i otyłością. Według statystyk chorują one od dwóch do czterech razy częściej niż szczupli ludzie. Ten rodzaj cukrzycy jeszcze stosunkowo niedawno był domeną seniorów. Jednak na przestrzeni ostatnich kilku lat zauważono jej zwiększone występowanie u dzieci, co jest naturalną konsekwencją karmienia najmłodszych niezdrowym jedzeniem, często fast-foodami.
Motyw procentowej zawartości cukru w cukrze wymyślił nieśmiertelny Stanisław Bareja jeszcze w latach 70 - tych. Nie mógł wówczas przewidzieć jak bardzo jego slogan okaże się uniwersalny i ponadczasowy. Dziś oto bowiem w czasach w których króluje marketing okazuje się że wiele produktów, zwłaszcza tych spożywczych, jest nimi tylko z nazwy. W rzeczywistości bowiem są tylko znikomym procentem tego czym być powinny.
Wybierając się samolotem w daleką podróż często zmieniamy strefy czasowe. W takiej sytuacji musimy przygotować się na to, że dopadnie nas tzw. syndrom nagłej zmiany strefy czasowej (jet lag). Organizmu nie da się oszukać, możemy jednak spróbować złagodzić niekorzystne dla niego objawy nagłego zaburzenia rytmu dnia i nocy. Centrum Lotnicze Sky4Fly prezentuje sprawdzone naturalne metody walki z syndromem nagłej zmiany strefy czasowej oraz podpowiada jak wykorzystać jet lag na własną korzyść.
Sposobem na zachowanie smaków lata jest zamknięcie owoców w słoikach. Do najpopularniejszych przetworów należą dżemy, kompoty, marmolady i powidła.
Organizm broni się przed chorobami i innymi problemami na różne sposoby. Gdy samodzielnie nie potrafi dać sobie rady z dręczącą go dolegliwością, „daje" rozmaite znaki - następują takie zmiany w wyglądzie skóry i codziennym funkcjonowaniu, które trudno przeoczyć. Warto umieć je czytać, by dostatecznie szybko zareagować i wrócić do formy.
Niebezpieczne bakterie mogą pozostawać w niedostępnych częściach warzyw i owoców nawet po dokładnym opłukaniu tych produktów. Mycie owoców i warzyw przed jedzeniem jest polecane w celu usunięcia potencjalnych patogenów, takich jak E. coli i salmonella, ale nowe badania wskazują, że to może nie być wystarczające, ponieważ niektóre bakterie przetrwają umycie wodą.
Jedzenie może być ważnym sprzymierzeńcem w dążeniu do zdrowszego i dłuższego życia. Słynny grecki lekarz Hipokrates ponad 2 tysiące lat temu apelował: „spraw, by jedzenie było twoim lekiem". Łatwo jednak zboczyć ze zdrowej ścieżki: tzw. junk food, tłuszcze nasycone, rafinowana mąka, antybiotyki i hormony w produktach żywnościowych to nasza codzienność - a przecież zaopatrzeni w wiedzę powinniśmy sami dokonywać lepszych wyborów dietetycznych.
Hiszpania to spore państwo na wybrzeżu iberyjskim. Jej terytorium obejmuje również Wyspy Kanaryjskie na Ocenie Atlantyckim oraz Baleary na Morzu Śródziemnym. Charakterystyczny śródziemnomorski klimat gwarantuje latem i jesienią ciepłe, słoneczne dni. Temperatura w cieniu sięga 30-32 stopni. Szerokie piaszczyste wybrzeże i ciekawe ukształtowanie terenu sprawia, że Hiszpanię co roku odwiedza tysiące spragnionych wypoczynku turystów.
"Consuetudo est altera natura" („przyzwyczajenie jest drugą naturą") mawiali starożytni. Nawyki mają ogromną siłę oddziaływania na codzienne życie. Z jednej strony ułatwiają dopasowanie się do znanych z doświadczenia i powtarzających się od lat rutynowych zadań porządkując życie, z drugiej czynią trudniejszym angażowanie się w nowości. Warto więc wykorzystać ten mechanizm na swoją korzyść i konstruować przyzwyczajenia, które pomogą stosować zdrową dietę.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami