Liczba wyników: 5541
Znajdujący się w winie związek o nazwie resweratrol może sprzyjać zmniejszeniu niealkoholowego stłuszczenia wątroby.
Naukowcy z Indiana University School of Medicine ustalili, że niacyna powstrzymuje rozwój choroby Alzheimera.
Zastąpienie soli kuchennej przyprawami o niższej zawartości sodu (np. solą potasową) obniża ryzyko udaru u osób z nadciśnieniem lub wcześniejszym udarem.
Podczas pandemii COVID-19 dystans społeczny był jednym z narzędzi ograniczania rozprzestrzeniania się choroby. Jednak nowe dane pokazują jednoczesny wzrost ryzyka chorób serca o 27 proc. u kobiet po menopauzie, które zmagają się z izolacją społeczną i samotnością.
Jedzenie jagód może sprzyjać zdrowemu starzeniu się.
Wysiłek fizyczny może przerwać błędne koło stanu zapalnego wywołanego długotrwałym COVID-19, które może prowadzić do rozwoju cukrzycy i depresji kilka miesięcy po pozbyciu się wirusa.
Starzenie się samo w sobie nie wiąże się nieuchronnie z pogorszeniem nastroju i jakości życia - mówią psycholodzy.
Ryzyko zawału serca wzrasta nawet 8,5 razy w ciągu dwóch godzin po wybuchu gniewu.
Słynny tekst z piosenki: „Don't worry, be happy" („Nie martw się, bądź szczęśliwy/a") to coś więcej niż slogan - ma odzwierciedlenie w rzeczywistości. Eksperci podają coraz więcej dowodów na związek między optymizmem i zdrowym starzeniem się.
Pomiar kilkudziesięciu rodzajów tłuszczów we krwi pomaga cenić ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 i chorób układu krążenia w przyszłości.