Liczba wyników: 5631
Światło w naszym codziennym życiu ma istotny wpływ na rytm naszego organizmu. Współczesny styl życia, z całodobowym dostępem do światła elektrycznego i zmniejszoną ekspozycją na naturalne światło dzienne, może zaburzać sen i negatywnie wpływać na zdrowie, samopoczucie oraz produktywność.
Wysiłek fizyczny może przerwać błędne koło stanu zapalnego wywołanego długotrwałym COVID-19, które może prowadzić do rozwoju cukrzycy i depresji kilka miesięcy po pozbyciu się wirusa.
Zielone otoczenie „chroni" przed udarem, zaś narażenie na zanieczyszczenia środowiska znacznie zwiększa zagrożenie udarem niedokrwiennym.
Odczuwanie zmęczenia z powodu wykonywania niektórych czynności jest wskaźnikiem ryzyka zgonu w ciągu okresu krótszego niż trzy lata, odkryto na University of Pittsburgh.
Geriatrzy sugerują, że ćwiczenia fizyczne mogą poprawić zdrowie mózgu u seniorów i opóźniać rozwój choroby Alzheimera.
Wiadomo już, że suszone śliwki są dobre dla jelit, ale nowe badania z Penn State sugerują, że owoce te być też korzystne dla zdrowia kości.
Dodaj trochę pikantnych przypraw do posiłku o niskiej zawartości sodu, a jeśli masz ponad 60 lat, nie dostrzeżesz braku soli. To może być dobry sposób na ograniczenie soli w diecie.
Jedzenie kolacji późną porą może przyczynić się do przyrostu masy ciała i wzrostu poziomu cukru we krwi.
Ludzie, którzy doświadczyli nasilonego stresu, lęku i depresji na początku pandemii, byli bardziej narażeni na zachorowanie na COVID-19.
Na Washington State University znaleziono sposób na to, aby jedzenie smakowało słono, ale z mniejszą ilością chlorku sodu, którego większe ilości niekorzystnie wpływają na zdrowie.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami