Liczba wyników: 4023
Osoby cierpiące na choroby dziąseł mogą mieć większe ryzyko zachorowania na niektóre formy raka.
Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Wielu z nas zaczyna od niej dzień i nie kończy na jednej filiżance. Jak się okazuje, napój ten może dać wiele korzyści prozdrowotnych, nawet przedłużyć życie.
Duża liczba znajomych na Facebooku może być uznawana za imponującą, ale okazuje się, że więcej kręgów społecznościowych online, to wyższe prawdopodobieństwo tego, że media społecznościowe staną się źródłem stresu.
Szacuje się, że 30 proc. ludzi zmaga się z bezsennością. Jak uważają eksperci z Columbia University, częściowo można za to winić dietę.
Codzienne jedzenie chleba, szczególnie pełnoziarnistego, może zapobiegać chorobom układu krążenia.
Sezon grzybowy przed nami, ale warto już się do niego przygotować, choćby merytorycznie. Trzeba pamiętać, że działania kulinarne (gotowanie w wodzie, gotowanie w mikrofalówce, grillowanie, głębokie smażenie) wpływają na bezpośredni skład i właściwości antyoksydacyjnej większości grzybów. Badanie przeprowadzone w Hiszpanii pokazało, że podgrzewanie w kuchence mikrofalowej i grillowanie to najlepsze procesy umożlwiające zachowanie odżywcze cechy grzybów.
Gotowanie to coś więcej niż jedynie przygotowanie posiłku. Jak się okazuje, może poprawić poczucie pewności siebie, sprzyja zmianie nawyków żywieniowych oraz poprawia zdrowie psychiczne i ogólne.
Posiadanie aspiracji pomaga kierować naszym życiem w sensowny i satysfakcjonujący sposób, może jednak również powodować stres, gdy nadzieje się nie spełniają.
Funkcje poznawcze w średnim wieku są silnym wskaźnikiem tego, czy u danej osoby może rozwinąć się w późniejszym życiu demencja. Teraz ustalono, że zwiększanie terenów zielonych na obszarach miejskich może pomóc poprawić funkcje poznawcze u kobiet w średnim wieku. Przekłada się to osłabienie objawów depresji, która z kolei jest czynnikiem ryzyka demencji.
Zmiany w stylu życia mogą pomóc poprawić zdolności kognitywne starszych osób doświadczających osłabienia funkcji poznawczych, które jest charakterystyczne dla etapu przed rozwojem demencji.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami