Liczba wyników: 2164
Starzenia się komórek nie można zatrzymać, jednak istnieje sposób, by go znacznie spowolnić, np. dzięki właściwemu sposobowi odżywiania się. Dobroczynny wpływ kaszy wynikający z dużej zawartości witamin i składników odżywczych, pomaga w utrzymaniu homeostazy oraz prawidłowemu przebiegowi licznych procesów biochemicznych naszego organizmu.
W literaturze poświęconej żywności oraz żywieniu antyoksydanty i wolne rodniki odmieniane są przez wszystkie przypadki. Mimo tego niewiele osób potrafi wyjaśnić, skąd się biorą i jaką rolę spełniają w organizmie.
Są tanie, powszechne, zdrowe i smaczne, więc stanowią składnik wielu popularnych w Polsce dań - buraki mają wiele ważnych wartości odżywczych. Ich użyteczność okazuje się szeroka, mogą być „lekiem" na różne problemy zdrowotne i dobrym kosmetykiem.
Aktywny styl życia nie jest cechą wyróżniającą osoby w wieku 50+ w Polsce. Aż 60 procent kobiet i 53 procent mężczyzn przyznaje, że unika wysiłku fizycznego. Ma to negatywny wpływ na ogólny stan zdrowia seniorów. Aż 63 proc. osób starszych uskarża się na trzy lub więcej dolegliwości. Pomimo, że kobiety żyją dłużej, to właśnie one częściej oceniają swój stan zdrowia, zarówno fizycznego, jak i psychicznego jako „poniżej dobrego”.
W Ministerstwie Zdrowia odbyła się uroczystość wręczenia odznak „Zasłużonego Dawcy Przeszczepu”. Minister zdrowia Marian Zembala uhonorował w ten sposób osoby, które zdecydowały się oddać do przeszczepienia swoje narządy, komórki lub tkanki. Odznaki wręczyła w jego imieniu wiceminister Anna Łukasik, która podziękowała dawcom i złożyła im serdeczne życzenia zdrowia i pomyślności.
Polska kardiologia robi krok w tył. 15 lat temu zrobiliśmy skok do przodu, upowszechniliśmy nowe metody leczenia, zbudowaliśmy wiele ośrodków, poprawiając dostęp do nowoczesnego leczenia, 10 lat temu uwolniliśmy leczenie zawału serca i nielimitowane płacenie za angioplastykę wieńcową i intensywną terapię w ostrym zespole wieńcowym, ale to wszystko – mówi prof. dr. hab. n. med. Paweł Buszman, kardiolog, prezes Zarządu Polsko-Amerykańskich Klinik Serca.
Początek jesieni to czas kiedy po raz ostatni przed nadchodzącym zimnym okresem możemy zebrać dorodne owoce i warzywa. To też moment, gdy jesteśmy w trakcie przygotowywania ostatnich zapasów. Obecnie możemy wybierać z wielu metod przedłużania trwałości żywności, ale jedną z najpowszechniej stosowanych jest doskonale wszystkim znana naturalna pasteryzacja. Dzisiaj to naprawdę proste. A jak radzono sobie sto, dwieście czy nawet tysiąc lat temu, kiedy nie znano jeszcze tego procesu?
23 września, o godzinie 10:21 Słońce weszło w znak Wagi i rozpoczęła się astronomiczna jesień. Już za kilka dni noce będą dłuższe od dni. Przyroda ubiera się w jesienne barwy - zielone do tej pory liście drzew zmieniają kolor. Wraz z jesiennymi ogrodowymi daliami, astrami i mieczykami, kwitną także wrzosy, od których wzięła się nazwa pierwszego miesiąca jesieni.
Jeżeli w rodzinie występowały zawały serca lub inne postacie choroby wieńcowej w młodym wieku oraz jednocześnie stwierdzono problemy z wysokim poziomem „złego” cholesterolu (cholesterolu LDL), mogą to być sygnały ostrzegawcze oznaczające obciążenie hipercholesterolemią rodzinną.
Przynajmniej co kilka miesięcy odwiedzasz fryzjera? Chodzisz na manicure? Do kosmetyczki? Dlaczego więc tak trudno pamiętać ci o tym, by raz w roku umówić się na wizytę u ginekologa? Przecież tutaj stawka jest dużo wyższa niż zadbany wygląd – to twoje zdrowie, a nawet życie. Dzięki regularnym badaniom wiele typowo kobiecych chorób można wykryć we wczesnym i w pełni wyleczalnym stadium. To dotyczy także raka.