Liczba wyników: 539
Coraz cieplejsze dni przybliżają nas do lata. Z jednej strony, coraz więcej jest pięknych i słonecznych chwil, które dają nam energię do działania, z drugiej jednak, dopiero co budzimy się z zimowego lenistwa szczególnie po tak zimnej majówce. Niejednokrotnie, podejmując się wyzwania odchudzania czy nawet zmiany nawyków żywieniowych na zdrowsze, zwiększając przy tym aktywność fizyczną, popełniamy najczęstszy błąd żywieniowy. Drastycznie ograniczone porcje czy eliminacja wybranych produktów spożywczych, w tym szczególnie tłuszczów, na dłuższą metę są nieracjonalne i mogą przyczynić się do wystąpienia niedoborów żywieniowych.
Żyjemy w czasach, w których dostępność i różnorodność produktów spożywczych jest w zasadzie nieograniczona. I choć stare polskie przysłowie mówi, że od przybytku głowa nie boli – to czasami boli, bo jak wybrać to, co najlepsze dla naszego zdrowia?
Kuchnia azjatycka ma w Polsce coraz większą rzeszę fanów. Jej popularność sprawia, że spróbować jej można niemalże w każdym mieście. Na sklepowych półkach już od dłuższego czasu znaleźć można też wszystkie składniki potrzebne do przygotowania tradycyjnych, azjatyckich potraw.
Trudno przecenić dietę, jeśli chodzi o jej wpływ na nasz organizm. Zarówno zdrowie, jak i nasz wygląd w dużej mierze zależą od tego, co jemy. Jeśli chcesz ograniczyć widoczność zmarszczek, na stałe umieść w swojej diecie tych pięć produktów.
Pacjentom z zapaleniem dziąseł pomaga dieta bogata w błonnik, witaminy i przeciwutleniacze.
Wiele chorób rozwija się z powodu nieodpowiedniej diety, alarmują uczeni. Okazuje się, że błędy w odżywianiu odpowiadają za jedną piątą zgonów w wymiarze globalnym.
Miażdżyca jest chorobą tętnic, na którą szczególnie narażone są osoby po 50. roku życia. Przyczyną schorzenia jest głównie niezdrowa dieta, brak aktywności fizycznej, otyłość, cukrzyca oraz palenie tytoniu. Nieleczona bywa przyczyną zawału serca, udaru mózgu oraz amputacji kończyn dolnych. Jak leczyć miażdżycę oraz zapobiec niebezpiecznym powikłaniom?
Zmiany stłuszczeniowe w naczyniach krwionośnych można stwierdzić już u 2-latków, a z wiekiem odkładanie złogów cholesterolowych nasila się. Zaburzenia przemian lipidów są najczęstszym czynnikiem ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Wykryć je może oznaczenie lipidogramu (profilu lipidowego) tj. cholesterolu całkowitego, jego frakcji i trójglicerydów.
Zimą mamy większą ochotę na cięższe potrawy, ponieważ nasz organizm nastawia się na tryb magazynowania. Jedzenie w tym okresie powinno być przede wszystkim bogate w witaminy i minerały, które dostarczają naszemu organizmowi m.in. ryby. O tym dlaczego są one ważnym elementem żywienia, jakie ryby należy, a jakich nie należy jeść opowie Konrad Gaca – ekspert do spraw żywienia.
Powszechnie stosowany przy przeziębieniu i bólach lek, kwas acetylosalicylowy, może wspomóc terapię antydepresyjną – uważają uczeni z Uniwersytetu w Melbourne.