Liczba wyników: 18293
Zmiana czasu w Polsce następuje dwa razy w roku: w ostatnią niedzielę marca - zmieniamy czas na letni, a w ostatnią niedzielę października - na zimowy. Manipulacje te podyktowane są głównie kosztami ekonomicznymi - oszczędność energii, niższe koszty pracy, lepsze przystosowanie człowieka do zmian zachodzących w środowisku. Czy mają wpływ na nasze samopoczucie, zachowania i czy zdajemy sobie z tego sprawę?
W roku 2011 w porównaniu z rokiem poprzednim samopoczucie Polaków nie uległo zasadniczym zmianom, natomiast w ciągu ostatnich dwudziestu lat znacząco się poprawiło - wynika z badania CBOS. Jesteśmy coraz częściej są zadowoleni z życiowych osiągnięć, a także przekonani, że wszystko układa się dobrze. Rzadziej odczuwamy zniechęcenie, znużenie, zdenerwowanie czy smutek.
Po preparaty z witaminami i składnikami mineralnymi najczęściej sięgamy, gdy jest już za późno na uniknięcie niekorzystnych objawów. Witaminę C bierzemy, gdy pojawią się u nas pierwsze oznaki przeziębienia. Magnez - gdy czujemy się zmęczeni. Tymczasem rozsądną suplementację należy zacząć o wiele wcześniej, w myśl zasady, że lepiej zapobiegać, gdy jesteśmy zdrowi i nic nam jeszcze nie dolega, niż leczyć.
Największa częstotliwość zachorowań na przeziębienie i grypę przypada właśnie teraz, na okres jesienno-zimowy. Wydaje się, że wszyscy wiemy, że w walce z przeziębieniem i grypą najważniejsza jest profilaktyka. TNS OBOP na zlecenie portalu Dbam o Zdrowie zapytał Polaków czy są przygotowani na jesienne infekcje. Czy faktycznie Polacy dbają o zdrowie i świadomie przygotowują się do sezonu grypowego?
Polacy mają coraz większe trudności z odkładaniem z pensji – wynika z ankiety ING. W porównaniu z kwietniem br. zmniejszyła się liczba oszczędzających, wzrósł natomiast odsetek osób zaspokajających bieżące potrzeby z pożyczek lub kredytów. Przyczyną takiego stanu rzeczy może być nie tylko wzrost cen, ale także niechęć do zaciskanie pasa.
Badania wykazują, że wczesna emerytura stanowi ryzyko dla prawidłowego funkcjonowania mózgu. Kilka miesięcy temu naukowcy z Centrum Badań nad Starzeniem się (Center for the Study of Aging) korporacji RAND oraz z Uniwersytetu Michigan opublikowali dane, które wskazują, że poziom wydajności zdolności poznawczych spada wcześniej w krajach, gdzie szybciej przechodzi się na emeryturę.
Nawet jeśli pikantne jedzenie nie jest stałą pozycją w twoim menu, warto je doń włączyć, wówczas bowiem zachowanie szczupłej sylwetki może być łatwiejsze. Nowe badania uczonych z Purdue University wykazały, że pieprz cayenne może ograniczyć apetyt i umożliwi spalenie większej ilości kalorii, zwłaszcza u ludzi, którzy zazwyczaj nie jadają tej przyprawy.
Za oknami pojawiają się oznaki nadchodzącej zimy – ochłodzenie, plucha, pierwsze przymrozki. A wraz z nimi rosną szanse na to, że nasza odporność może nie poradzić sobie z bakteriami i wirusami. Wtedy na pomoc przychodzi dieta. Jak prawidłowo się odżywiać, aby wzmocnić naszą odporność i uniknąć przeziębienia? Jakie są fakty i mity związane z odżywianiem, podczas choroby?
Z badań przeprowadzonych przez firmę Social Issues Research Centre (SIRC) wynika, że dzisiejszym 50 – latkom żyje się znacznie łatwiej i przyjemniej, niż ich odpowiedniczkom 50 lat temu. Zamiast narzekać na kolejne zmarszczki i przekroczenie następnej „- dziesiątki” cieszmy się więc, że przyszło nam żyć teraz, a nie w latach 50 – tych ubiegłego wieku.
Część tzw. zdrowego jedzenia okazuje się być mniej pożywnym, choć funkcjonuje w świadomości przeciętnego konsumenta jako bardzo wartościowa. Jeśli planujesz swoją dietę biorąc pod uwagę na ile dany produkt jest odżywczy i jakie, potrzebne konkretnie dla twojego organizmu, składniki zawiera, warto zapoznać się z informacjami na temat niektórych pokarmów.
Pierwsze oznaki osłabienia organizmu - rozpoznaj je, zanim dopadnie Cię choroba