Liczba wyników: 1643
Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) palenie tytoniu przyczynia się co roku do zgonów 6 mln ludzi na świecie, z czego 600 tys. stanowią osoby niepalące, które są narażone na bierne palenie. Co około 6 sekund jedna osoba umiera z powodu palenia. Nałóg nikotynowy odpowiada za 10 proc. wszystkich zgonów ludzi.
Długotrwałe stosowanie niektórych leków przeciwbólowych z rodziny NLPZ (niesteroidowych leków przeciwzapalnych) jest związane ze wzrostem nawet o jedną trzecią ryzyka zawału serca, udaru mózgu i zgonu w wyniku incydentów sercowo-naczyniowych.
Wiosna i lato to najlepszy okres na aktywność fizyczną. Parki, szlaki turystyczne i ścieżki rowerowe zapełniają się ludźmi uprawiającymi różne dyscypliny sportu. Co mają zrobić Ci, którym życie utrudniają bóle reumatyczne? Na pewno nie powinni siedzieć w domu.
Szacuje się, że w Polsce zakażonych WZW C jest nawet 230 tys. osób. Niestety, tylko u 55 tys. został wykryty wirus. Oznacza to, że większość chorych nie jest świadoma swojego stanu zdrowia ani zagrożenia, jakie stanowi dla innych. Z czego wynika taki stan rzeczy? Być może z powodu ograniczonej wiedzy na temat samej choroby.
Główny Urząd Statystyczny szacuje, iż do 2035 roku liczba Polaków w wieku ponad 65 lat wzrośnie z obecnych ponad 5 mln do około 8,5 mln. Będziemy żyć coraz dłużej, ale czy lepiej? Choć wciąż zabijają nas nowotwory, choroby układu krążenia, walka z nimi będzie coraz skuteczniejsza. Jednak zapomina się o innej cichej epidemii - o osteoporozie, której skutki mogą prowadzić do przedwczesnego zgonu lub całkowitej niepełnosprawności.
Pierwszą linia obrony przed artretyzmem jest odpowiedni styl życia, mówią eksperci z Kanady i Danii.
Trudno ci rzucić palenie? Gdy brak motywacji, warto pamiętać zarówno o problemach zdrowotnych, jak i przedwczesnym starzeniu się.
Dobra wiadomość dla miłośników warzyw. Nadszedł czas na szparagi.
Wbrew powszechnemu przekonaniu celiakia nie jest alergią, z której można się wyleczyć. To choroba wywoływana specyficzną odpowiedzią autoimmunologiczną na produkty zawierające gluten. Może ujawnić się u dziecka tuż po pierwszym spożyciu przez nie posiłku z glutenem, ale może także dać o sobie znać u ludzi w średnim wieku i starszych.
Dieta bezglutenowa to taki sposób odżywiania się, który wyklucza gluten - białko znajdujące się w ziarnach, takich jak pszenica, jęczmień, żyto i pszenżyto.