Liczba wyników: 12222
Dieta może pomóc w uniknięciu albo przynajmniej opóźnieniu rozwoju wielu chorób. Odpowiednio skomponowane posiłki mogą ochronić nasze kości przed osteoporozą.
Naukowcy od dawna szukają sposobu na zmniejszenie zachorowalności na Alzheimera, starają się też opracować jak najskuteczniejszą formę terapii.
Na wystąpienie i rozwój wielu chorób nie mamy wpływu, jednak dzięki odkryciom naukowców możemy minimalizować prawdopodobieństwo ich wystąpienia.
Kryzysowa sytuacja jaką jest menopauza, to naturalny okres w życiu kobiety. Po prostu trzeba zaakceptować ten fakt, ale niekoniecznie dokuczliwe objawy wywołane niedoborem estrogenów, jak uderzenia gorąca czy kłopoty ze snem. Natura sama znalazła rozwiązanie.
Maggie Smith, aktorka znana m. in. z ról w „Zakonnicy w przebraniu” i filmach o Harrym Potterze, walczy z rakiem, czytamy na łamach „Daily Telegraph”.
Wielu z przygotowywanych przez nas potraw, a w szczególności ciast, nie wyobrażamy sobie bez dodatku aromatycznych przypraw korzennych, używanych w kuchni od wieków. Pamiętajmy jednak, że, poza wzbogacającymi nasze wypieki smakiem i zapachem, posiadają one także zdrowotną moc.
Sól kuchenna to jedna z najczęściej stosowanych przypraw. Chociaż jest wiele potraw, których smak trudno sobie bez niej wyobrazić, warto posłuchać rad specjalistów i ograniczyć spożycie soli.
Stwardnienie rozsiane (SM) to choroba dotykająca zwykle osoby między 20-tym a 40 –tym rokiem życia. Jak wynika ze statystyk, w Polsce chorzy na SM żyją niemal o 20 lat krócej od osób nie dotkniętych chorobą. Nasz kraj jest pod tym względem niechlubnym wyjątkiem w całej Unii Europejskiej.
O tym, że otyłość nie sprzyja zdrowiu wiadomo od dawna, najnowsze badania potwierdziły, iż kobiety, których waga znacząco przekracza normę są bardziej narażone na rozwój raka piersi. Co więcej, choroba przebiega u tych pań bardziej agresywnie.
Szczepionka stosowana co cztery miesiące zamiast wymagających codziennego stosowania leków na nadciśnienie? Stanie się to możliwe, jeśli badania potwierdzą odkrycia naukowców ze Szwajcarii.
Pierwsze oznaki osłabienia organizmu - rozpoznaj je, zanim dopadnie Cię choroba