Liczba wyników: 12845
Osoby starsze, które dostarczają organizmowi odpowiednią ilość witaminy E, mają mniejsze ryzyko rozwoju otępienia niż ludzie, których dieta jest uboga we wspomnianą substancję.
Gen starzenia się jest związany z rozwojem demencji, informują amerykańscy naukowcy.
Kolor skóry człowieka jest uzależniony od obecności i stężenia pigmentu o nazwie melanina. Pigment ten jest syntetyzowany przez komórki zwane melanocytami. Wraz z upływem lat i częstą ekspozycją na słońcu mechanizm barwienia skóry ulega zaburzeniu.
Dla wszystkich lubiących ładne widoki oraz dobre jedzenie rozwiązaniem na weekendowy wypad są Pieniny. O popularności tego miejsca decydują nie tylko walory przyrodnicze, ale i dobrze rozwinięta komunikacja oraz infrastruktura turystyczna.
W Nowym Jorku w wieku 83 lat zmarł doktor Robert Butler, twórca terminu „ageizm" (ang. „ageism"), który oznacza dyskryminację ze względu na wiek.
Co roku duża część Polaków decyduje się na wakacje za granicą. Do niedawna wiązało się to z koniecznością zabierania ze sobą dużych sum w gotówce. Dziś, w dobie kart płatniczych, nie jest to już konieczne. Jednak sporo osób jest nadal bardzo nieufnych wobec plastikowego pieniądza, szczególnie podczas pobytów za granicą. Związek Firm Doradztwa Finansowego (ZFDF) podpowiada więc, jak sprawić, żeby korzystanie z karty w innych krajach było łatwe i bezpieczne.
Sezon wakacyjny w pełni i miliony Europejczyków chcą podróżować zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz UE. Istnieją jednak pewne ograniczenia, których wszyscy turyści powinni świadomi. Warto znać rozwiązania legislacyjne Unii Europejskiej w zakresie np. podróży ze zwierzętami, czy też przewozu produktów spożywczych.
Szczęśliwi ludzie są mniej skłonni do przeziębień i grypy, wynika z badania opublikowanego w czasopiśmie Psychosomatic Medicine.
Rusza ogólnopolski projekt "Porozmawiajmy o zdrowiu ". Ambasadorem kampanii jest aktorka serialu" M jak miłość" Hanna Bieluszko.
Minął właśnie miesiąc od przejścia przez Polskę drugiej fali powodziowej. Obecny w mediach, kościołach, polityce, czy akcjach społecznych temat „wielkiej wody" powoli cichnie. Ludzie odbudowują domostwa, regulują sprawy ubezpieczeń - na nowo układają życie. Powrót do normalności jest jednak niełatwy i to również w tych najbardziej podstawowych obszarach, jak jedzenie i picie. Bezpieczne odżywianie się na terenach popowodziowych może być trudną sztuką. Jak sobie z tym radzić, na co uważać, a czego zdecydowanie unikać - podpowiada Agnieszka Piskała, Specjalista ds. Żywienia Nestlé Polska.