Liczba wyników: 18260
O zdrowie należy dbać cały rok, ale w okresie jesienno-zimowym jesteśmy szczególnie narażeni na infekcje i przeziębienia. Dlatego warto podjąć wyzwanie i zadbać o proste nawyki, które w naturalny sposób pozwolą na wzmocnienie odporności organizmu. Te trzy proste kroki zwiększą szansę na pełne korzystanie z uroków jesieni i nadchodzącej zimy.
W ciągu ostatniego roku ceny żywności wzrosły o blisko 6 proc. To największa podwyżka od 6 lat – podaje Główny Urząd Statystyczny. Na sklepowych półkach najbardziej podrożały warzywa, masło i jajka. Przed świętami Bożego Narodzenia ceny żywności nadal będą rosnąć, a najdotkliwiej odczują to emeryci, renciści i najmniej zarabiający.
Od początków naszej historii poszukujemy eliksiru młodości, bo ludzkość od zawsze marzy o nieśmiertelności. Co prawda, eliksiru ciągle brak, ale udało nam się wiele dowiedzieć na temat starości i nieco ją odsunąć w czasie. Do pewnego stopnia odpowiada za nią niezależny od naszej woli mechanizm biologiczny, ale też w niemałej mierze możemy ten mechanizm regulować dzięki stylowi życia.
Wielu ludzi obawia się starzenia kojarząc z nim problemy z pamięcią, niezdolność do klarownego myślenia, kłopoty z obiektywną oceną rzeczywistości. Umysł na starość „płata różne figle". Okazuje się jednak, że dzieki określonemu stylowi życia można znacznie „odmłodzić głowę", trzeba odpowiednio ćwiczyć, tj. rozwiązywać krzyżówki i rebusy.
W Polsce marnuje się blisko 9 mln ton żywności, w tym 2 miliony ton pochodzi tylko z gospodarstw domowych. Często nie zauważamy, jak dużo jedzenia wyrzucamy na co dzień, ponieważ straciło termin ważności lub zepsuło się z powodu nieodpowiednich warunków przechowywania. Jak, zmieniając drobne nawyki i przyzwyczajenia w domu, możemy wpłynąć na zmniejszenie ilości wyrzucanego jedzenia?
W Europie z roku na rok rośnie liczba chorych przewlekle. Żadna gospodarka nie może pozwolić sobie na brak aktywności zawodowej tak dużej grupy osób. Wyzwanie to podjęli Pracodawcy RP oraz środowisko pacjentów – organizatorzy kampanii „Choroba? Pracuję z nią!” Jej celem jest przeciwdziałanie wykluczaniu chorych przewlekle z życia zawodowego.
Czy po chemii włosy odrosną? Czy jedynym rozwiązaniem są peruki i doczepy? Utrata włosów to jeden z najczęstszych skutków ubocznych chemioterapii stosowanej u chorych na nowotwór. Choć priorytetem jest zdrowie, to wiele osób po udanej terapii onkologicznej chce odzyskać włosy i dawny obraz siebie sprzed choroby. Jakie mają możliwości rekonstrukcji owłosienia?
Tegoroczna jesień nie poprawia samopoczucia. Mało słońca, dużo deszczu i chłód sprawiają, że o wiele łatwiej jest popaść w minorowy nastrój i poddać się sezonowej depresji (seasonal affective disorder, SAD). Jeśli chcesz w pogodniejszym humorze spędzić dzień, wypróbuj tych wskazówek. Przydadzą się nie tylko w jesienne poniedziałki.
Jak często obserwujesz swój język? Jest nie mniej ważny niż zęby lub dziąsła. W medycynie chińskiej jest podstawą diagnostyki, od której zaczyna się badanie fizykalne pacjenta. W medycynie konwencjonalnej jest jednak niedoceniany, a przecież jego nietypowy wygląd, zmiana ubarwienia, obrzęk, z pozoru niewinne krostki lub plamki, mogą dostarczyć informacji na wagę złota o zdrowiu pacjenta.
Selfie robi współcześnie zawrotną karierę. Obecnie na świecie wykonywanych jest dziennie aż 93 miliony „fotek z rąsi”. Istnieją już nawet różne szkoły robienia selfie, a sieć obfituje w porady, jak zrobić idealne selfie, by wyglądać na nim korzystnie. Skąd wziął się ten fenomen? Kto najczęściej wykonuje selfie i jak wiele z nich udostępniamy w sieci?
Trauma w dzieciństwie przekłada się na odczuwanie silniejszego bólu w dorosłym życiu