Liczba wyników: 1484
Ciało wraz z wiekiem ulega zmianom, jednakże podczas gdy procesy biologiczne odgrywają w intensyfikacji tych zmian znaczną rolę, styl życia może znacznie wpłynąć na stopień „zużycia" organizmu.
Nowa reforma emerytalna spowoduje, że kobiety i mężczyźni w Polsce będą pracować do 67 roku życia. Tymczasem według badań CBOS-u trzy czwarte z nas uważa, że mając 63 lata wchodzimy w etap starości. Jak organizm człowieka zmienia się z wiekiem? Czy jesteśmy gotowi na wydłużoną aktywność zawodową?
To, co jemy, wpływa na nasze zdrowie. Niestety, często dopiero choroba skłania nas do zastanowienia, czy nasz jadłospis jest odpowiedni. O tym, jak odpowiednio dobrana dieta może wpływać na nasze zdrowie i czy w ten sposób można zapobiec nowotworom, mówi Aleksandra Kapała, lekarz ze Szpitalnego Zespołu Żywieniowego w Centrum Onkologii - Instytucie w Warszawie.
W 2010 roku około 1,3 mln ludzi w wieku powyżej 65 lat chorowało na raka. Za trzydzieści lat liczba ta wyniesie 4,1 mln. Liczba osób w podeszłym wieku z rozpoznaniem raka potroi do 2040 roku, co oznacza, że ponad jedna czwarta osób w wieku powyżej 65 lat zachoruje na nowotwór.
Dieta śródziemnomorska, o ile obfituje w oliwę z oliwek, jest związana ze wzrostem stężenia osteokalcyny, co daje ochronne działanie na układ kostny.
Niskokaloryczne substancje słodzące, ich wpływ na zdrowie, dobre samopoczucie oraz kontrolę wagi są bohaterami wielu opracowań naukowych. Temat jest podejmowany przez liczne organizacje i stowarzyszenia na całym świecie. Najnowszymi głosami w tej międzynarodowej debacie są opracowania Amerykańskiego Towarzystwa Diabetologicznego (ADA, American Diabetes Association) i Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego (AHA, American Heart Assiciation), Międzynarodowego Stowarzyszenia Producentów Słodzików (ISA) oraz Francuskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (ANSES).
Z chorobami i męczącymi nas przypadłościami można walczyć na wiele sposobów. Najprostszą i ogólnie dostępną metodą jest… zwiększenie spożycia warzyw i owoców – naturalnych suplementów naszej codziennej diety.
Zdrowie rodziców jest dla każdego z nas bardzo ważne. Co zrobić, by pomóc im utrzymać dobrą kondycję jak najdłużej? To pytanie, które zadajemy sobie nie raz. Eksperci zalecają zmianę sposobu odżywiania, większą aktywność fizyczną i regularne wykonywanie badań. Najtrudniejszym może okazać się to ostatnie, czyli przekonanie rodziców do odwiedzenia lekarza.
Nowe badania europejskie wskazują, że wielu pacjentów w wieku 75 i więcej lat nie ma dostępu do leczenia, które jest im niezbędne, by obniżyć ryzyko wystąpienia choroby sercowo-naczyniowej (CVD).
Ministerstwo Zdrowia rozpoczęło wdrażanie programu edukacyjnego M45+. Kampania skierowana do mężczyzn powyżej 45. roku życia dotyczy profilaktyki nowotworów układu moczowo–płciowego. Partnerem projektu jest Centrum Onkologii – Instytut im. Marii Skłodowskiej–Curie. Kampania jest współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami