Liczba wyników: 2808
Przesuszenie, brak połysku i łamliwość włosów to najczęstsze problemy, z jakimi musimy się zmagać jeszcze długo po zakończeniu zimy. Tymczasem zadbane i zdrowe włosy wpływają na nasze samopoczucie, dając nam większą pewność siebie. Dlatego wiosna to najlepszy czas na regenerację i przeprowadzenie mniejszej lub większej metamorfozy.
Dieta dla zdrowych zębów to nie tylko „mniej cukru, więcej warzyw”. Okazuje się, że, aby mieć zdrowe zęby warto włączyć do niej dość niespodziewane składniki, np. probiotyki, żurawinę, a nawet… „witaminę młodości” stosowaną w walce ze zmarszczkami.
Moda lubi powracać – również ta kulinarna. Amarantus, komosa ryżowa, kamut to tylko nieliczne przykłady na to, że lubimy wracać do przeszłości. Dziś starożytne odmiany zbóż przeżywają swój renesans i ponownie pojawiają się na naszych talerzach. Co odróżnia je od popularnych gatunków ? Czy warto dodawać je do codziennych posiłków?
Od dawna mówi się, że nadmiar soli zwiększa ryzyko nadciśnienia, a ponieważ współczesna dieta zawiera jej duże ilości, uważa się, że to jedna z przyczyn powszechności tej choroby. Tymczasem nadmierne ograniczenie soli też sprzyja nadciśnieniu.
Mówi się, że potrzeba jest matką wynalazków. A gdy naprawdę coś nam doskwiera, uczeni zamykają się w bibliotekach i laboratoriach usilnie pracując nad rozwiązaniem problemu. Nie zawsze jednak tak właśnie rzecz ma się z wielkimi wynalazkami. Czasem coś, co zmieniło losy świata lub dziś jest w powszechnym użytku, zrodziło się przypadkiem.
Ruch samochodowy, szczególnie w dużych miastach, gdzie natężenie ruchu jest ogromne, ma kolosalny wpływ na jakość powietrza – zauważa Najwyższa Izba Kontroli. NIK zwraca uwagę na brak przepisów i metod badawczych umożliwiających eliminację z ruchu drogowego pojazdów emitujących najbardziej szkodliwe dla zdrowia substancje. W dodatku policja i inspekcja transportu drogowego w niedostatecznym stopniu są wyposażone w sprzęt pomiarowy do kontroli spalin. A nawet jeśli go posiadają, to w niewielkim stopniu go wykorzystują.
Niespodziewani goście albo brak czasu na zakupy? To te momenty, gdy doceniamy zrobione wcześniej zapasy. Warto jednak wiedzieć, jak robić je z głową, aby zawsze mieć w domu to, co niezbędne, a jednocześnie nie zmarnować jedzenia. Zawsze dobrze mieć w domu więcej tego, czego używamy najczęściej. Pozwoli nam to na przygotowanie szybkiego posiłku wtedy, gdy nie mamy czasu wybrać się na zakupy.
W przypadku kawy podobnie jak w muzyce - klasyka jest bazą dla każdej improwizacji. Dlatego zarówno wielbicielom tradycyjnego espresso, jak i poszukiwaczom nowych smakowych doznań, podpowiadamy, z jakimi trendami mogą spotkać się w nadchodzącym sezonie, odwiedzając kawiarnie.
Od 24 kwietnia Ministerstwo Cyfryzacji udostępni nową usługę, która umożliwi kierowcom sprawdzenie liczby punktów karnych bez potrzeby udawania się na komendę policji. Jedyne, co będzie wymagane, to założenie Profilu Zaufanego (eGO), ale i to w przypadku większości użytkowników da się to załatwić przez internet.
Choć może się to wydawać dziwne, odczuwanie głodu to tylko jeden z powodów, dla których sięgamy po jedzenie. Tymczasem ich lista jest dłuższa, a gdy się nasilają czy powtarzają, mogą prowadzić do zaburzeń odżywiania czy problemów z wagą. Dowiedz się, dlaczego np. jesz więcej lub częściej niż potrzebujesz.