Liczba wyników: 3112
Przełom jesieni i zimy to zwykle początek sezonu zachorowań na przeziębienia i grypę. Wielu z nas ma problemy z odróżnieniem od siebie tych dolegliwości. Trzeba pamiętać, że w przeciwieństwie do przeziębienia, grypa nieleczona nie ustąpi samoistnie. Co zrobić, aby ograniczyć ryzyko zachorowania i jak postępować, kiedy już jesteśmy chorzy?
Rak piersi i rak jajnika to jedne z najczęściej występujących nowotworów złośliwych u kobiet w Polsce. Około 30-40% przypadków ma charakter dziedziczny, zwykle odpowiada za nie mutacja w genie BRCA1, rzadziej BRCA2.
Ocieplanie klimatu nie pozostaje bez wpływu na zdrowie ludzi - i dotyczy to zarówno dolegliwości fizycznych, jak i psychicznych.
Zgaga to uczucie pieczenia w klatce piersiowej oraz górnych częściach układu pokarmowego. Powstaje dlatego, że treść jelitowa lub żołądkowa cofa się z powrotem w kierunku przełyku. Okazuje się, że dolegliwość można osłabić dzięki octowi jabłkowemu.
Wzdęcia zwykle są spowodowane nadmiernym wytwarzaniem gazu lub zaburzeniami ruchu mięśni układu pokarmowego - występuje wówczas obrzęk okolic brzucha po jedzeniu, co powoduje dyskomfort i ból.
Dotychczasowe badania wskazywały, że największe ryzyko nagłego zatrzymania krążenia (sudden cardiac arrest, SCA) dotyczy wczesnych godzin porannych i poniedziałków, teraz okazuje się, że nie da się już wskazać najniebezpieczniejszych godzin czy dni - obecnie zagrożenie jest podobne, bez względu na porę.
Profilaktyka i propagowanie zdrowego stylu życia mają ogromny wpływ na funkcjonowanie człowieka. Szczególnie, kiedy pod uwagę weźmiemy delikatny i niezmiernie istotny w naszym życiu narząd wzroku. Wzrok jest zmysłem, który prowadzi nas przez życie. Regularne wizyty u specjalisty, odpowiednia dieta i duża świadomość - sprzyjają zapobieganiu różnego rodzaju schorzeń oczu. 11 października 2018 roku obchodzimy Światowy Dzień Wzroku (World Sight Day). Jest to doskonała okazja, by pomyśleć o wizycie kontrolnej u okulisty.
Dla osoby zdrowej perspektywa przeżycia jeszcze 2 miesięcy czy 2 lat to nie jest dużo. Tymczasem z perspektywy osób chorych na nowotwory ten czas jest nie do przecenienia. Mają nadzieję, że dzięki rozwojowi medycyny ich życie zostanie przedłużone i doczekają momentu, w którym będzie możliwe nawet całkowite wyleczenie nowotworu. Ta nadzieja daje im siłę do walki – mówi dr Mariola Kosowicz, kierownik Poradni Psychoonkologii Centrum Onkologii i opowiada, jak innowacyjne terapie wpływają na proces leczenia i stan psychiczny pacjentów.
Na POChP chorują najczęściej osoby w wieku średnim (po 40. roku życia) i podeszłym, ponieważ zwykle sięga się po papierosy w młodości, a pierwszych objawów choroby można się spodziewać po kilkunastu latach ekspozycji na czynniki niszczące układ oddechowy. Najnowszą formą leczenia jest natomiast terapia trójlekowa – mówi prof. dr. hab. n. med. Paweł Śliwiński, Kierownik II Kliniki Chorób Płuc w Instytucie Gruźlicy i Chorób Płuc w Warszawie, prezes Polskiego Towarzystwa Chorób Płuc.
Kolejne badania potwierdzają ostrzeżenia Światowej Organizacji Zdrowia dotyczące związku pomiędzy jedzeniem przetworzonego mięsa i podwyższonego ryzyka rozwoju różnych form raka. Teraz ustalono, że takie produkty sprzyjają pojawieniu się raka piersi.