Liczba wyników: 1276
Sól, kiedyś droższa od złota, dziś nazywana jest ,,białą śmiercią”. Mimo to niewielu z nas stara się ograniczyć jej spożywanie, które często jest nawet trzykrotnie większe od zalecanej dawki. A przecież nadmierne spożycie soli powoduje liczne choroby, z zaburzeniami sercowo – naczyniowymi na pierwszym miejscu!
Leki biotechnologiczne, choć pojawiły się zaledwie trzydzieści lat temu, według stowarzyszenia EuropaBio stanowią 50 proc. rozwijanych obecnie nowych terapii. Jak wygląda produkcja leków, które są tak ważne dla współczesnej medycyny?
W ciągu ostatnich trzech dekad nastąpił prawdziwy postęp w naszej wiedzy i podejściu do wielu zagrożeń związanych z podróżami. Dokonano przełomowych odkryć, dziś przed wyjazdem do egzotycznych krajów powszechnie korzystamy ze szczepionek i nowych technologii. Ale nasza uwaga jest łatwo przyciągana przez to, co nowe i fascynujące, tym trudniej wiec o skuteczny wysiłek zmierzając do rozwiązania starych problemów - do zmiany sposobu opalania się.
Wakacje są doskonałą okazją do zmiany swoich nawyków żywieniowych. Dużo słońca, możliwości większej aktywności fizycznej mają okazję stać się sprzymierzeńcem w walce o poprawę naszej sylwetki. Przede wszystkim musimy uważać, by nie wpaść w 5 pułapek niezdrowego odżywiania.
Jak żyć długo i zdrowo? Na czynniki genetyczne nie mamy większego wpływu. Ale pozostaje cała sfera związana ze stylem życia, która - jak przekonują naukowcy - jest znacząca dla naszego zdrowia i samopoczucia. Poniżej przedstawiamy siedem elementów diety, których prozdrowotne działanie zostało udowodnione naukowymi testami.
O tym, że warzywa i owoce są zdrowe, wie każde dziecko. Kukurydza jest prawdziwą bombą fosforową, a pomidor to kopalnia witaminy A. Pomidory zawierają także likopen - przeciwutleniacz chroniący organizm przed licznymi chorobami.
Naukowcy odkryli, że czynniki genetyczne, opalanie się oraz dieta ogrywają rolę w zagrożeniu danej osoby niedoborem witaminy D. Przeprowadzone badania asocjacyjne całego genomu, które w części zostały sfinansowane ze środków unijnych, ujawniają trzy miejsca genetyczne powiązane ze stężeniem witaminy D. Odkrycia zostały opublikowane w internetowym wydaniu magazynu The Lancet.
Kobiet chore na cukrzycę są bardziej narażone na zachorowanie na raka, wykazały nowe badania.
Każda pora roku rządzi się swoimi prawami. Jakkolwiek tegoroczna wiosna przysporzyła niemałych kłopotów przynosząc obfite deszcze, pogoda powoli zmienia się na bardziej letnią i słoneczną. To oznacza więcej okazji do spędzania czasu na świeżym powietrzu, dzięki czemu organizm może syntetyzować tak potrzebną dla prawidłowego funkcjonowania organizmu witaminę D. Więcej światła słonecznego to jednak także zagrożenie dla naszego zdrowia - warto chronić się przed jego szkodliwym promieniowaniem.
Kiedy pogoda zmieni się na prawdziwie majową - ciepła, słoneczną i przyjemną, chętnie udamy się do ogródków, na działkę, czy na wieś, aby pogrillować. Warto wówczas pamiętać o dodaniu ziół i przypraw do grillowanego mięsa - będzie smaczne i zdrowe, doprawianie potraw pomoże bowiem obniżyć ryzyko raka.