Liczba wyników: 9200
W 2030 roku na świecie będzie żyło 75 mln osób z chorobą nowotworową zdiagnozowaną w ciągu pięciu poprzedzających lat – wynika z danych „World Cancer Report 2008”. Już dziś można poczynić kroki, aby ta prognoza nie musiała się sprawdzić. Dziś zdiagnozowanie raka nie musi oznaczać wyroku, ponieważ leczenie nowotworów przynosi coraz lepsze efekty. Wszystko zależy od nas – od wykonywania badań profilaktycznych.
Wiosna w pełni, a to oznacza czas na porządki - w domu, w ogrodzie i we własnym organizmie. Przyroda budzi się ze snu i nasze ciała także potrzebują nowej energii. Odpowiednia dieta pozwoli pozbyć się nagromadzonych zimą toksyn. Oczyszczony organizm sprawniej funkcjonuje i rzadziej choruje. Oto pięć produktów o silnych właściwościach detoksykujących.
Długi czas oczekiwania na wizytę u lekarza specjalisty czy lekarza domowego jest problemem o zasięgu ogólnokrajowym. Prawdziwym dramatem stały się długie kolejki do lekarzy onkologów i długie czasy oczekiwania na leczenie nowotworów, wiadomo bowiem że w takich przypadkach o życiu mogą decydować nawet kilkunastodniowe opóźnienia we wdrożeniu leczenia. Rząd twierdzi, że ma pomysł na to, jak skrócić kolejki do lekarzy i czas oczekiwania na zabiegi.
Przez ponad dwie dekady regularnie badano spożywanie różnych produktów, zwracając szczególną uwagę na nieodżywcze substancje słodzące powszechnie występujące w sztucznych słodzikach. Jak się okazało, długotrwałe spożywanie aspartamu, sacharyny i napojów dietetycznych było powiązane ze zwiększonymi ilościami tłuszczu w jamie brzusznej i w mięśniach.
Otyłość przyczynia się do rozwoju chorób przewlekłych, w tym cukrzycy, raka i innych schorzeń. Sprawdzono, jak jedzenie o późnej porze wpływa na trzy główne aspekty regulujące wagę ciała, a tym samym ryzyko otyłości: regulację ilości przyjmowanych kalorii, liczbę spalanych kalorii i zmiany w tkance tłuszczowej. Okazało się, że wieczorne posiłki istotnie wpływają na wydatek energetyczny, apetyt i szlaki molekularne w tkance tłuszczowej.
Średnio 60 proc. osób w Polsce ma wady zgryzu. Często traktowane są one jak problem estetyczny. Tymczasem spowodowane przez krzywy zgryz stłoczenie zębów czy problemy w stawach skroniowo-żuchwowych mogą być przyczyną wielu chorób m.in. próchnicy, chorób przyzębia, układu pokarmowego, uporczywego bólu głowy czy wad wymowy. Na leczenie ortodontyczne nigdy nie jest za poźno. Za pomocą aparatów ortodontycznych można skutecznie walczyć z wadami zgryzu niemal w każdym wieku.
Insulina to kluczowy hormon w metabolizmie energetycznym i regulacji poziomu cukru we krwi. Jej prawidłowe funkcjonowanie w organizmie może być zaburzone m.in. nadwagą, prowadzącą do mniejszej wrażliwości na insulinę i zwiększonego ryzyka cukrzycy typu 2 oraz chorób sercowo-naczyniowych. Jak odkryli fińscy medycy, częstsze przyjmowanie pozycji stojącej wiąże się z lepszą wrażliwością na insulinę. Wydłużenie dziennego czasu stania może więc pomóc w zapobieganiu chorobom przewlekłym.
Aż 85% Polaków nie zauważa różnicy pomiędzy smakiem masła i margaryny na kanapkach – wynika z badania przeprowadzonego w ramach kampanii „Poznaj się na tłuszczach”. Celem badania było sprawdzenie preferencji masło vs. margaryna oraz wiedzy Polaków na temat wspomnianych produktów do smarowania pieczywa.
Kupując mrożone ryby lub owoce morza, zwróć uwagę na ich jakość i nie wahaj się złożyć reklamacji nieudanych zakupów. Inspekcja Handlowa stwierdziła nieprawidłowości w ponad 70 proc. skontrolowanych sklepów i hurtowni, kwestionując 40 proc. partii produktów. najczęstszy zarzut? Za dużo glazury, czyli lodu, a za mało ryby.
Przerost prostaty to choroba często występująca u mężczyzn w wieku dojrzałym. Dotyczy około połowy mężczyzn powyżej 50-go roku życia i ponad 70% panów, którzy ukończyli 60 lat. Choroba stanowi poważny problem społeczny ze względu na częstość występowania, a wobec starzejącej się populacji wkrótce będzie dolegliwością powszechną. Na szczęście, badania profilaktyczne i odpowiednio wcześnie podjęte leczenie zwykle umożliwia szybkie i skuteczne zniwelowanie objawów choroby.