Liczba wyników: 3851
Nadciśnienie i cukrzyca to znane czynniki ryzyka udaru mózgu, teraz jednak ustalono, że związane z nimi ryzyko może się zmniejszać wraz z wiekiem.
Złamanie kości to poważny problem zdrowotny - szczególnie w miarę starzenia się. Złamania szyjki kości udowej mogą być bardzo szkodliwe i skutkować niepełnosprawnością, utratą niezależności i wyższym ryzykiem śmierci. Na Uniwersytecie Edith Cowan ustalono jednak, w jaki sposób można osłabić ryzyko złamań w późniejszym życiu.
Kolejni eksperci mówią, że izolacja społeczna jest istotnym czynnikiem ryzyka dla demencji. Nowe technologie mogą jednak skutecznie ją osłabiać.
Zielona herbata może zapobiegać śmiertelnemu zaburzeniu głównej tętnicy organizmu. Na Uniwersytecie w Kioto odkryto, że tętniak aorty brzusznej - stan, w którym główna tętnica staje się zbytnio rozciągnięta i wzdęta - rozwijał się rzadziej u szczurów, którym podawano określony polifenol, główny składnik zielonej herbaty.
Liczba kubków smakowych na języku zmniejsza się wraz z wiekiem, a im mniejsza jest ich ilość, tym bardziej prawdopodobne jest, że poziom glukozy we krwi na czczo będzie podwyższony.
Jedna godzina spaceru tygodniowo wiąże się z dłuższym życiem osób w wieku powyżej 85 lat.
Technika oparta na filozofii i praktyce buddyjskiej może pomóc kobietom, które zmagają się z napadami objadania się i bulimią.
Ci, którzy nie lubią uprawiać sportu ani chodzić na siłownię, mogą zyskać na bardzo krótkiej aktywności - zaledwie trzy do czterech jednominutowych „treningów" podczas codziennych obowiązków wiążą się ze znacznym zmniejszeniem ryzyka przedwczesnej śmierci, szczególnie z powodu chorób układu krążenia.
Poziom wykształcenia ma wpływ na to, jaką dietę ludzie stosują. Dłuższa edukacja częściej przekłada się zdrowsze jedzenie, szczególnie w krajach o niskich dochodach.
Jogini i wyznawcy buddyzmu od dawna są przekonani, że medytacja i praktyki skupione na oddechu, takie jak pranayama, wzmacniają naszą zdolność skupienia się na zadaniach. Na Trinity College w Dublinie wyjaśniono neurofizjologiczny związek między oddychaniem a zdolnością koncentracji.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami