Liczba wyników: 18260
Maj to sezon na karczochy. Warzywa te, przypominające wyglądem osty, pochodzą z okolic basenu Morza Śródziemnego, jednak dziś są uprawiane w całej Europie. Zielone, zwarte listki skrywają bogate w witaminy, węglowodany i błonnik serce. Smak mają lekko gorzkawy, jednak bardzo subtelny. Powinny je spożywać osoby dbające o linię, jednak nie tylko – warto poznać tajemnice tego niezwykłego warzywa.
Nawet jeśli regularnie używasz nici dentystycznej, a twoje zęby aż lśnią od czystości, to nadal w twoich ustach grasują miliony bakterii - przyczyna nieświeżego oddechu, a także czynnik ryzyka chorób jamy ustnej oraz całego organizmu. Nic dziwnego, jeśli zapominasz o bardzo ważnej sprawie… higienie języka. Pomijasz język, ryzykujesz – alarmują stomatolodzy.
Typowy Polak to pracowity malkontent – wynika z badania zrealizowanego przez CBOS. Do pozytywnych składowych naszego autoportretu, poza pracowitością, zaliczamy przyjazne, serdeczne nastawienie do innych, zaradność, umiejętność radzenia sobie z różnymi wyzwaniami oraz gościnność. Wśród ciemnych stron naszego wizerunku, poza wymienioną narzekaniem, niezadowoleniem i związanymi z nimi postawami roszczeniowymi, znalazły się cwaniactwo i kombinatorstwo oraz zazdrość i zawiść.
Jeśli chorujesz na cukrzycę, odpowiedni styl życia pomoże ci niemal zapomnieć o chorobie, bo osłabi problemy z nią związane, w tym pozwoli uniknąć ewentualnych powikłań. Cukrzyca nie musi zaburzać dotychczasowego sposobu życia, trzeba jednak nieco się wysilić i zrezygnować ze złych nawyków, a wdrożyć nową, zdrowszą rutynę. Zobacz, co warto robić, a czego unikać.
Skutki stresu odczuwamy wszyscy. Wprawdzie postęp cywilizacji sprawił, że żyjemy dłużej i wygodniej, ale też drogo za to płacimy. Czujemy się coraz bardziej samotni, zagubieni. Jesteśmy zabiegani, pochłonięci rywalizacją, przywaleni nadmiarem obowiązków w pracy. Stres powoduje nieprawidłowe trawienie pokarmów w naszym organizmie, a zaburzenia trawienia z kolei zwiększają istniejące napięcie.
Odpowiednia dieta ma duży wpływ na nasze samopoczucie. Zimą, gdy we znaki daje się brak światła, a temperatura na zewnątrz często spada poniżej zera, dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości dobrego „paliwa" jest szczególnie ważne. Zbilansowane, pełne witamin i składników mineralnych posiłki to krok w stronę lepszej kondycji i samopoczucia.
Wreszcie możemy wyjąć z szafy urocze ciepłe swetry, szaliki i czapki. Nakrycia głowy często się jednak elektryzują i powodują, że włosy wyglądają na oklapnięte u nasady i przesuszone na końcach. Z pewnością wiele z nas staje przed codziennym dylematem: założyć czapkę i zniszczyć fryzurę czy zachować objętość włosów i marznąć bez niej? Okazuje się, że nie jesteśmy skazane na taką alternatywę.
Eksperci alarmują, że dieta zachodnich społeczeństw jest nieadekwatna do naszych potrzeb i sprzyja rozwojowi rozmaitych chorób. Podkreślają, że nie jemy dostatecznie dużej ilości warzyw i owoców i apelują o lepszą edukację dietetyczną. Tymczasem to nie tylko niskie kompetencje co do sposobu odżywiania się mają wpływ na taki status quo - polecane produkty często są po prostu zbyt drogie.
Szyk, minimalizm i błysk to nie określenia wieczorowych kreacji, ale nowa interpretacja sportowego stylu, któremu daleko do męskich wpływów. Kobieca sylwetka i żywe kolory będą dominować w stylizacjach łączących miejski casual z treningowymi detalami. Wiosna mobilizuje do działania, dlatego to doskonały czas, aby uzupełnić garderobę o wygodne, sportowe ubrania i ruszyć na poranny jogging.
Czy zrobiłeś dziś jakiś dobry uczynek? Uczeni z University of California w Riverside przeanalizowali wykonane przez siebie w ciągu ostatnich dwudziestu lat badania dotyczące poczucia szczęścia. Jak odkryli, pozytywne działania mogą wzmocnić pożądane emocje, myśli i zachowania, a to z kolei poprawia samopoczucie. Okazuje się, że drobne akty życzliwości i wdzięczności mogą uczynić nas szczęśliwymi.
Trauma w dzieciństwie przekłada się na odczuwanie silniejszego bólu w dorosłym życiu