Liczba wyników: 12173
Około 7 na 1.000 patologicznie otyłych osób nie posiada odcinka DNA (kwasu dezoksyrybonukleinowego), który zwiera około 30 genów - wskazują opublikowane w czasopiśmie Nature wyniki finansowanego ze środków unijnych projektu. Autorzy raportu z badań, pochodzący z Imperial College w Londynie (ICL), Wlk. Brytania, oraz 10 innych europejskich ośrodków badawczych, sugerują, że brakujący kawałek DNA może mieć zasadniczy wpływ na wagę ciała u takich osób.
Jeśli promieniejesz, roztaczasz dokoła urok i pokazujesz, że umiesz cieszyć się życiem, wkrótce inni ludzie z twojego otoczenia odkryją tajniki umiejętności cieszenia się życiem, wynika z badań opublikowanych w "British Medical Journal".
Cukrzyca insulinoniezależna typu 2 może dość długo rozwijać się w ukryciu, nie rozpoznana. Potęguje lub imituje wówczas inne choroby. Toteż blisko połowę przypadków rozpoznaje się wówczas, gdy choroba się nasili lub gdy rutynowo oznacza się stężenie glukozy we krwi z innych powodów.
Portugalscy i amerykańscy naukowcy odkryli powiązanie między stresem a podejmowaniem złych decyzji. Ich odkrycia, opisane w czasopiśmie Science, pokazują, że przewlekły stres powoduje, iż wpadamy w tryb automatycznych reakcji, który powstrzymuje nas przed rozważeniem potencjalnie odpowiedniejszych i korzystniejszych odpowiedzi.
27 stycznia rozpoczęła się kolejna edycja ogólnopolskiej kampanii społecznej FORUM PRZECIW DEPRESJI, która w tym roku przebiega pod hasłem OBLICZA DEPRESJI.
Badania wykazały, że spożywanie alkoholu ma wpływ na zwiększenie ryzyka zachorowania na AMD u starszych kobiet. Ponadto, okazało się, że u pań po osiemdziesiątce, które palą lub paliły papierosy, prawdopodobieństwo wystąpienia choroby było wyższe niż u młodszych kobiet, które nigdy nie paliły.
Powszechnie wiadomo, że aktywność fizyczna człowieka warunkuje jego rozwój. Ruch powinien stanowić nieodzowny element życia człowieka w każdym wieku, nawet tym sędziwym. Jednak, jak pokazują statystyki, nie zawsze tak bywa.
Europejska organizacja rozpowszechniająca wiedzę o żywności (European Food Information Council, EUFIC) przeprowadziła ogólnoeuropejskie badania na temat zachowania konsumentów - zrozumienia i posługiwania się przez nich informacjami na temat wartości odżywczych zawartych na etykietach produktów, jak i ogólnej wiedzy o prawidłowym odżywianiu.
Sód jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pierwiastek ten znajduje się w każdej, najmniejszej nawet komórce, zapewnia prawidłową czynność mięśni i nerwów, a przede wszystkim reguluje ilość wody, jaką organizm zatrzymuje lub wydala przez nerki.
Zespołowi naukowców udało się umieścić czujniki bezpośrednio w tkaninach, aby stworzyć ubrania nie tylko komfortowe i praktyczne, ale również inteligentne. Czujniki pomogą lekarzom monitorować stan swoich pacjentów. Projekt Healthwear (Zdalne monitorowanie zdrowia za pomocą nadającego się do noszenia, nieinwazyjnego systemu mobilnego) ma na celu opracowanie usługi, która zapewni nieprzerwany i wszechobecny monitoring stanu zdrowia pacjenta w trakcie rehabilitacji.
Pierwsze oznaki osłabienia organizmu - rozpoznaj je, zanim dopadnie Cię choroba