Liczba wyników: 11976
Amerykańscy naukowcy przeprowadzili badania mające wskazać na zależność pomiędzy usposobieniem, a odpornością. Okazało się, że nastawienie wobec świata ma wypływ nie tylko na to jak często chorujemy, ale i na to, w jaki sposób chorobę znosimy.
Chociaż zalecana jest cukrzykom, każdy może odczuć korzyści płynące z jej stosowania - stanowi ona podstawę pełnowartościowego i zdrowego żywienia. Opiera się na stosowaniu w kuchni dużej ilości owoców, warzyw i żywności pełnoziarnistej a także minimalnych ilości cukrów i tłuszczów. W diecie przyjaznej cukrzykom większość kalorii ( 40-60 proc. ) powinno pochodzić z węglowodanów, 20-30 proc. z tłuszczów a około 20 proc. z białek.
Zdrowa czekolada. Dla wielu miłośników tego słodkiego afrodyzjaku jest to cudowne, lecz nie mogące się nigdy ziścić marzenie, gdyż przeczy ono podstawowym zasadom racjonalnego odżywiania i wszelkim zbawiennym dla naszego zdrowia dietom. Lecz czy na pewno jest to tak nierealna myśl?
Amerykańscy naukowcy, szukając odpowiedzi na pytanie o to, co sprawi, iż jedni ludzie angażują się w życie kościoła chętniej niż inni stwierdzili, iż duże znacznie ma stosunek najstarszego pokolenia do praktyk religijnych.
Niekiedy może się wydawać, że zbyt liczna rodzina to źródło stresu i nieporozumień, w rzeczywistości wszystko zależy od panujących w niej relacji i podziału obowiązków. Życie w kilkupokoleniowej rodzinie ma wiele zalet, jedną z sytuacji, w których pomoc babci lub dziadka trudno przecenić są narodziny dziecka.
Owoce morza (frutti di mare) - rozmaite zwierzęta morskie, jak skorupiaki i mięczaki, w tym małże, głowonogi i szkarłupnie, w wielu krajach uważane za prawdziwe rarytasy.
Dieta niskokaloyczna to popularna forma odżywiania polegająca na zredukowaniu liczby spożywanych kalorii - najpowszechniej stosowana przez osoby, które chcą stracić zbędne kilogramy. Stosując te metodę możemy zetknąć się jednak z kilkoma pułapkami jak na przykład głód czy tylko chwilowy spadek wagi. Jest jednak na to sposób – należy jeść odżywcze, lecz niskokaloryczne potrawy, które pozwolą stracić wagę nawet jeśli spożywamy więcej.
Dieta o niskiej zawartości węglowodanów zalecana jest osobom z nadwagą, lecz także tym, którzy chcą polepszyć swoje zdrowie i witalność. Ta forma odżywiania charakteryzuje się znacznym zmniejszeniem ilości węglowodanów oraz zastąpieniem ich tłuszczami (z których pochodzi 60-70 procent dziennej dawki kalorii) i białkami.
Psychologowie alarmują: zanikają więzy rodzinne, mamy coraz gorszy kontakt z dziećmi i wnukami, nie potrafimy się porozumieć. Spędzamy razem zbyt mało czasu, aby dobrze się poznać, a bez tego nie może być mowy o prawdziwej wspólnocie, jaką powinna tworzyć rodzina. Nawet jeśli uda nam się wygospodarować wolny weekend czy choćby jedno popołudnie spędzamy je zazwyczaj przed telewizorem albo w zatłoczonym centrum handlowym, a to na pewno nie pomaga w budowaniu więzi rodzinnych. Dzieci pozostawione samym sobie szukają własnego sposobu na życie, zawierają nowe, nie zawsze pożądane znajomości, coraz bardziej oddalają się i od rodziny i od wpajanych przez nią zasad.
Około 60 proc. osób cierpi na stres, zaburzenia rytmu serca, stany depresyjne i lękowe. Większość społeczeństwa spotyka się z sytuacjami stresogennymi w pracy i życiu osobistym. Stres, wraz ze złym odżywianiem jest główną przyczyną chronicznego zmęczenia.