Liczba wyników: 12721
Dziś Światowy Dzień Alzheimera. Tegoroczne obchody odbywają się pod hasłem: "Demencja - czas działać".
W powszechnym przekonaniu osteoporoza jest chorobą, która dotyczy wyłącznie osób w podeszłym wieku. Tymczasem osteoporoza wtórna, która jest wynikiem przebytych chorób lub towarzyszących im terapii (np. sterydoterapii), może dotyczyć każdego, bez względu na płeć i wiek.
Poprawa stanu zdrowia jest na wyciagnięciu ręki, a dokładniej powinna być za drzwiami kuchennej szafki, bądź lodówki. W czym rzecz? Chodzi o super jedzenie, tj. najbardziej odżywcze pożywienie, którego zakup nie wymaga super wysiłku. Oto 10 produktów, które medyczny świat uznał za najpotężniejsze w dbałości o dobry stan zdrowia i prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu.
Parę filiżanek kawy dziennie przez okres kilku lat o połowę zmniejsza ryzyko dny moczanowej u kobiet po menopauzie, informują bostońscy uczeni
Witamina E jest istotnym elementem naszej diety, ponieważ ma wpływ na wiele funkcji organizmu. Zwalcza wolne rodniki tlenowych, które mogą szkodzić integralności błon komórkowych i tym samym jest znana jako silny przeciwutleniacz. Odpowiednia ilość witaminy E to dobre samopoczucie, ochrona przed demencją i młody wygląd.
Według nowego badania starsi mężczyźni są 1,5 razy bardziej narażeni na łagodne zaburzenia poznawcze (mild cognitive impairment, MCI) niż kobiety.
W UE może umierać na nowotwory złośliwe znacznie mniej osób, choć w latach 2002-2008 liczba przypadków śmiertelnych wzrosła o prawie 20% - donosi specjalne wydanie pisma European Journal of Cancer (EJC) z 13 września. W jednej z publikacji EJC dr José M. Martin-Moreno z Uniwersytetu w Walencji (Hiszpania) twierdzi, że obecny kryzys ekonomiczny w Europie może w rozmaity sposób wpłynąć na występowanie nowotworów. Na przykład rządy i firmy farmaceutyczne mogą się skłaniać ku zmniejszeniu nakładów na prace badawczo-rozwojowe, organizacje charytatywne mogą zaniechać dotowania badań nad nowotworami, prawdopodobnie wzrośnie też narażenie zawodowe na czynniki rakotwórcze.
Naukowcy odkryli, że będąca antyoksydantem naringenina otrzymywana z gorzkiej substancji aromatycznej występującej w grejpfrutach mogłaby pomóc chorym na cukrzycę. Twierdzą oni, że naringenina może stymulować wątrobę do rozkładu tłuszczu, a zarazem zwiększać wrażliwość na insulinę.
Nadchodzi jesień - dla jednych to piękna, magiczna pora roku, dla innych czas przesilenia i sezonowych depresji. Co zrobić, by w jesiennej szarudze zachować witalność i radość życia? Jak czerpać energię z deszczu i niskich temperatur? Przede wszystkim należy zadbać o swój biorytm. Zafundować sobie odrobinę relaksu i dać odpocząć skołatanym nerwom.
Według najnowszych kanadyjskich badań, tabletki nasenne zwiększają ryzyko przedwczesnej śmierci u osób zażywających je o około 30% w porównaniu do tych, którzy nie biorą wspomnianych środków.
Pierwsze oznaki osłabienia organizmu - rozpoznaj je, zanim dopadnie Cię choroba