Liczba wyników: 4515
Sezon na jagody trwa (podobno nie brakuje ich w tym roku), na borówki niedługo się zacznie - a warto jeść te owoce, bo mają silne działania przeciwutleniające i pomagają zdrowo się starzeć.
Odkryto znaczny wzrost liczby pacjentów doświadczających kardiomiopatii stresowej (inaczej: zespołu złamanego serca, czy zespołu takotsubo) podczas pandemii COVID-19.
Cukier różnego rodzaju jest są potrzebny, aby dostarczyć nam energii i w umiarkowanych dawkach przyczynia się do dobrego samopoczucia. Jego utrzymujcy się nadmiar jednak uszkadza komórki, a także może zwiększyć ryzyko rozwoju raka. Paracelsus miał rację, gdy mówił, że dawka substancji może stać się trucizną.
Od lat osobom, u których zdiagnozowano rodzinną hipercholesterolemię (nadmiar cholesterolu), zalecano, by zminimalizowały ilość tłuszczów nasyconych w diecie, by w ten sposób obniżyć poziom cholesterolu i zmniejszyć ryzyko chorób serca. Nowe badanie jednak nie potwierdza takich rekomendacji.
Siedmioro na dziesięcioro respondentów obawia się, że zły stan zdrowia ograniczy ich doświadczenia życiowe. Badanie dorosłych amerykańskich American Heart Association i sprawdza, jaką rolę odgrywa COVID-19 w prowadzeniu pełnego, swobodnego życia.
Jeśli chcesz wiedzieć, jak ktoś się czuje, zamknij oczy i nadstaw uszu: ludzie mają tendencję do dokładniejszego czytania emocji innych, gdy słuchają, a nie patrzą, wynika z badań opublikowanych przez American Psychological Association .
W przypadku osób starszych samotność jest głównym czynnikiem ryzyka problemów zdrowotnych, takich jak choroba sercowo-naczyniowa i choroba Alzheimera. W osłabieniu poczucia odizolowania pomaga medytacja, mówią eksperci z Carnegie Mellon University.
Areka katechu, czyli palma betelowa, palma kateszowa, żuwina, etc. (ma kilka nazw zwyczajowych) to pochodząca z Filipin roślina palmowata stosowana na poprawę nastroju, niedociśnienie, czy przy anemii, może jednak wywoływać dużo różnych skutków ubocznych.
Chorzy na Covid-19 pacjenci z bardzo wysokim poziomem tzw. „hormonu stresu", tj. kortyzolu, częściej doświadczają nasilenia obajwów i śmierci,
Uczeni z Uniwersytetu Kiusiu odkryli, że określona część białka sojowego może zmniejszyć osłabienie pamięci u myszy.