Liczba wyników: 1495
Witaminy to związki organiczne, warunkujące prawidłowy przebieg wielu procesów zachodzących w żywych organizmach. Niedobór witamin może prowadzić do pogorszenia samopoczucia i spadku energii wywołanych przez zaburzenia w prawidłowym metabolizmie białek, węglowodanów i tłuszczów.
Nikt nie kładzie się spać jako szczupły by zbudzić się o 25 kilogramów cięższym. Większość z nas przybiera na wadze jedząc tylko 100 do 200 dodatkowych kalorii dziennie, mówią uczeni. Sztuką jest wprowadzenie subtelnych zmian, które powstrzymają nadmierne dostarczanie kalorii.
Osoby o normalnej wadze, a także ci, którzy się odchudzali i utrzymali nową sylwetkę, jedzą częściej niż osoby z nadwagą. Okazuje się, że liczba posiłków ma wpływ na nasz wygląd.
Analiza 20 badań klinicznych wykazała, że zielona herbata zmniejsza ilość "złego" cholesterolu LDL. Badania przeprowadzono analizując właściwości zielonej herbaty lub kapsułek zawierających charakterystyczne dla niej związki zwane katechinami. Uważa się, że te substancje zmniejszają absorpcję cholesterolu w jelicie.
Herbata to jeden z najszlachetniejszych napojów na świecie. Przebogata tradycja jej parzenia przywędrowała do nas wraz z różnymi jej gatunkami. Warto wiedzieć, jak je przyrządzać, by wydobyć z herbaty to, co najważniejsze – głębię smaku i aromatu, ale też moc właściwości prozdrowotnych, które kryją się w tym wyjątkowo popularnym w naszym kraju napoju.
Silne uczucie głodu może zniszczyć najbardziej stanowcze postanowienia dietetyczne. Bez względu na rodzaj diety, jakiemu się poddajemy, intensywne łaknienie może szybko cofnąć efekty trwającej kilka tygodni lub miesięcy dyscypliny odchudzania się. Wszystko dlatego, że ciało jest skonstruowane do pochłaniania kalorii, a nie opierania się im. Na szczęście istniej ą sposoby na walkę z głodem, każdy może wdrożyć opisaną poniżej taktykę.
Zimą organizm potrzebuje więcej witamin. Dostęp do ich naturalnych źródeł jest jednak trudniejszy. Zamiast faszerować się końskimi dawkami preparatów witaminowych, polecamy zioła, które są znacznie bezpieczniejsze dla organizmu. Ekspert radzi, jakich ziół zażywać, aby się nie przeziębić.
Wciąż jeszcze nie znaleziono skutecznego lekarstwa chroniącego nas przed przeziębieniem. Są jednak sposoby, które mogą pomóc zapobiegać przeziębieniom, a jeśli już je złapiemy, pomogą zmniejszyć jego nasilenie.
Jesień i zima to nie tylko długie wieczory i chłodne dni, to również czas kiedy na straganach nie ma już tylu kolorowych, świeżych warzyw i owoców. Nasz organizm jednak wciąż potrzebuje witamin. Szczególnie nasze oczy, które jesienią i zimą są narażone na mróz, wiatr, odbijające się od śniegu ostre słońce, potrzebują właściwej diety.
Zaskakujące, jak pewne decyzje, drobne modyfikacje stylu życia i wypracowane nawyki oddziałują na zarówno na codzienność, jak i perspektywę kolejnych lat. Poniżej parę nietajemnych, ale czasem niedocenianych, badań i działań, których pozytywne efekty są gwarantowane...
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami