Liczba wyników: 8633
Zastąpienie soli kuchennej przyprawami o niższej zawartości sodu (np. solą potasową) obniża ryzyko udaru u osób z nadciśnieniem lub wcześniejszym udarem.
Drzemka w ciągu dnia w przypadku seniorów jest normalną częścią procesu starzenia, może jednak również zwiastować chorobę Alzheimera i inne formy demencji.
Niektórzy ludzie są obdarzeni genami, które umożliwiają im efektywny sen w dość wąskim oknie czasowym, dzięki czemu są pełni energii już po przespaniu czterech do sześciu godzin w nocy. Co więcej, ustalono, że takie osoby wykazują odporność psychiczną i odporność na choroby neurodegeneracyjne.
Jedzenie jagód może sprzyjać zdrowemu starzeniu się.
Wpatrywanie się w ciemnoczerwone światło przez trzy minuty dziennie może znacznie poprawić słabnący wzrok, mówią eksperci z University College London.
Towarzystwo zwierzaka po stracie partnera może pomóc zmniejszyć poczucie depresji i samotności u osób starszych.
Wszyscy wiemy, że powinniśmy ćwiczyć i zdrowo się odżywiać. Potrzebne nam to jest nie tylko dla utrzymania sylwetki w miarę starzenia się, ale i dla sprawności funkcji poznawczych.
Biolodzy z Uniwersytetu w Manchesterze wyjaśniają, dlaczego odpowiedni sen może nas przygotować nas na obowiązki w nadchodzącym dniu. Odpowiednio nastawiony „zegar biologiczny" zwiększa naszą zdolność do dobrego funkcjonowania organizmu, gdy jesteśmy najbardziej aktywni. To zaś ma wpływ na proces starzenia się i wygląd.
Jak się wydaje, stany takie jak zespół nadpobudliwości psychoruchowej z deficytem uwagi (ADHD), choroba afektywna dwubiegunowa, a nawet zachowania agresywne mogą być powiązane ze ilością cukru w diecie i mieć podłoże ewolucyjne.
Syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy może być tak samo szkodliwy dla zdrowia, jak jedzenie cukru w postaci samej fruktozy, mówią uczeni z University of California w Davis.