Liczba wyników: 9200
Lawenda swoje lecznicze właściwości zawdzięcza dużej zawartości substancji aktywnych m.in. linalolu, terpeny, garbników, kwasów organicznych oraz soli mineralnych. Dzięki nim doskonale wspiera kurację różnego rodzaju uszkodzeń skóry, a także działa przeciwgrzybicznie i przeciwbakteryjnie. Pozyskane z niej olejki są składnikiem produktów do pielęgnacji stóp marki Gehwol.
Cukier, sól (sód) i tłuszcze nasycone to główne żywieniowe czynniki ryzyka chorób cywilizacyjnych. W codziennej diecie trzeba je eliminować, bądź mocno ograniczać. Jak jednak „poradzić sobie" bez ulubionych smaków na talerzu? Eksperci programu "Wiem, co wybieram" radzą jak wprowadzić w życie zmiany w odżywianiu i proponują zdrowsze zamienniki produktów.
Zaledwie 1,7 proc. Polaków ma całkowicie zdrowe dziąsła. Występowaniu chorób przyzębia sprzyjają czynniki ryzyka takie jak: niewłaściwa higiena jamy ustnej, palenie tytoniu, stres, otyłość, ale również cukrzyca. W naszym kraju na cukrzycę choruje 3 miliony osób, z czego milion w ogóle o tym nie wie. Niestety, poziom wiedzy na temat zależności między występowaniem i przebiegiem cukrzycy a chorobami przyzębia, również pozostawia wiele do życzenia.
Pełnoziarniste pieczywo jest polecane jako zawierającie więcej błonnika i zdrowsze niż biały chleb czy bułki. Okazuje się jednak, że nie każdy musi sięgać po ten produkt, niektórzy zupełnie dobrze reagują na jego białą wersję. Naturalne bakterie występujące w jelicie są przyczyną, dla której ludzie reagują inaczej na pieczywo różnego rodzaju.
Wędliny, pieczywo, warzywa, owoce, jogurty, mięso, mleko i wiele innych produktów codziennie trafia do kosza. Niemal 1/3 Polaków przyznaje się, że zdarza im się wyrzucać żywność. To dane z najnowszego raportu „Nie marnuj jedzenia 2016” opracowanego przez Federację Polskich Banków Żywności.
Dieta śródziemnomorska uznawana jest za jedną z najzdrowszych. Składają się nań głównie owoce, warzywa, produkty mączne, produkty zbożowe, olej z oliwek, ryby, a także niewielkie ilości czerwonego mięsa i produktów nabiałowych. Taka dieta może zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera nawet o 68 procent.
Sto procent bawełny, czysta żywa wełna - takim zapewnieniom sprzedawcom ubrań czy innych tekstyliów nie można wierzyć. W ubiegłym roku Inspekcja Handlowa zakwestionowała blisko jedną piątą skontrolowanych produktów włókienniczych. Uwagi inspektorów najczęściej dotyczyły podawania nieprawdziwych informacji na temat składu surowcowego wyrobów.
U większości kobiet diagnoza mięśniaków macicy wiąże się ze strachem i niepokojem. Zwykle bowiem takie rozpoznanie oznacza dla kobiety interwencję chirurgiczną – nadal przeważający odsetek pacjentek poddawany jest zabiegowi usunięcia macicy. Nie zawsze musi tak być. W naszym kraju dostępna jest od niedawna farmakologiczna metoda, która pozwala stosować leczenie oszczędzające. Tematyka leczenia mięśniaków stała się pretekstem do debaty m.in. przedstawicieli organizacji kobiecych, ekspertów i dziennikarzy.
Ilość produktów do stylizacji włosów dostępnych na rynku wzbudza prawdziwy zawrót głowy. Jednak już sam wybór produktu odpowiedniego do potrzeb, fryzury i rodzaju włosów to już wyższa szkoła jazdy. Jak dobrać odpowiedni środek, by ułozyć włosy zgodnie z zamiarami?
Wegetarianizm, najogólniej rzecz ujmując, jest określany jako bezmięsny sposób odżywiania się. Sprawa jest jednak nieco bardziej skomplikowana, bowiem ograniczanie produktów zwierzęcych w diecie ma wiele odmian, dlatego mówimy o weganizmie, fleksitarianizmie czy peskatarianizmie. Sprawdź, jak nazwywają się poszczególne typu odżywiania tego rodzaju.