Liczba wyników: 6163
Osoby, które regularnie jedzą owoce jagodowe, mogą mieć niższe ryzyko zachorowania na chorobę Parkinsona. Co więcej, mężczyźni mogą również jeszcze bardziej obniżyć to prawdopodobieństwo poprzez stałe serwowanie sobie jabłek, pomarańczy i innych źródeł bogatych w składniki o nazwie flawonoidy.
Osoby zorganizowane, o wysokim poziomie samodyscypliny, mogą mieć niższe ryzyko rozwoju łagodnych zaburzeń poznawczych wraz z wiekiem, tymczasem ludzie łatwo poddający się nastrojom lub niestabilni emocjonalnie, częściej doświadczają problemów poznawczych na starość, czytamy na stronach Amerykańskiego Towarzystwa Psychologicznego.
Z wiekiem nasz układ odpornościowy działa słabiej. Stajemy się bardziej podatni na infekcje, a szczepienia nie są już tak skuteczne.
Odpowiednia ilość witaminy D w organizmie jest niezbędna do utrzymania silnych mięśni.
Zakażenia wirusem zapalenia wątroby typu C i E są tak powszechne, że można by sądzić, że wiele osób jest zainfekowanych obydwoma wirusami jednocześnie. W istocie jednak mało jest takich przypadków. Jak się wydaje, wirusy hamują się nawzajem, gdy infekują w tym samym czasie.
Żankiel (Prunella vulgaris) to wieloletnia roślina z rodziny Apiaceae, która rośnie w lasach w całej Europie, Azji i Afryce. Jest stosowana w łagodnych stanach zapalnych i zaparciach, kaszlu oraz zapaleniu oskrzeli.
Jedzenie awokado w ramach codziennej diety może poprawić zdrowie jelit, mówią eksperci z Uniwersytetu Illinois.
Niska świadomość możliwości bycia oszukanym u osób starszych wiąże się z ryzykiem rozwoju Alzheimera lub łagodnych zaburzeń poznawczych w dalszych latach. Odkrycia te sugerują, że zmiany w ocenie środowiska społecznego zachodzą, zanim rozpoznawalne stają się zmiany w myśleniu lub pamięci.
W USA niemal połowa wszystkich starszych osób umiera z diagnozą demencji. To o 36 proc. więcej niż dwie dekady temu.
Dietetycy od dawna zalecają, żebyśmy jedli więcej błonnika. Wiadomo, że jest bardzo ważny dla zdrowego układu pokarmowego, a także przydaje korzyści sercowo-naczyniowych, takich jak obniżony poziom cholesterolu. Teraz ustalono, że błonnik jest również ważny dla zdrowia mózgu. Japońscy uczeni wykazali, że dieta bogata w ten składnik wiąże się z niższym ryzykiem rozwoju demencji.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami