Liczba wyników: 12574
Stomatologa omijasz szerokim łukiem i dopiero po emeryturze zaczynasz troszczyć się o swój uśmiech? To zdecydowanie za późno! Zaniedbane zęby to w perspektywie większe ryzyko demencji, choroby Alzheimera, tzw. zespołu słabości, a nawet nowotworów.
Z amerykańskich danych wynika, że współczesne sposoby leczenia nowotworów dają pacjentom duże nadzieje na pokonanie choroby. Okazuje się, że według statystyk wzrasta liczba ludzi, którzy przetrwali atak raka.
Lista szkód, jakie palenie papierosów wyrządza twojemu zdrowiu, jest naprawdę długa. Znajduje się na niej m. in. niszczenie układu krwionośnego, zagrożenie dla płuc, czy choroby skóry. To jednak nie wszystko, papierosy powodują także problemy ze wzrokiem.
Największe obawy Polaków związane z wystąpieniem choroby nowotworowej dotyczą szeroko pojętych problemów z opieką zdrowotną. Lękiem napawa nas również wizja utraty pracy oraz braku zabezpieczenia finansowego rodziny.
Samotność jest głównym czynnikiem ryzyka problemów zdrowotnych, takich jak choroby układu krążenia i choroba Alzheimera, a nawet przedwczesnej śmierci osób starszych. Jednakże, sposobem na pozbycie się poczucia alienacji może być medytacja.
Przewlekła obrutacyjna choroba płuc to problem kojarzony z paleniem papierosów, okazuje się jednak, że wśród pacjentów jest coraz więcej ludzi, którzy nie sięgali po papierosy, a za rozwój tej choroby częściej odpowiadają zanieczyszczenia.
Swędzenie to bardzo częsty objaw u pacjentów cierpiących na choroby skóry. Okazuje się, że taki symptom u pacjentów dermatologicznych ma istotne powiązania z kliniczną depresją, myślami samobójczymi i stresem.
Migotanie przedsionków wiąże się z o 45 proc. zwiększonym ryzykiem łagodnych zaburzeń poznawczych. Jak się wydaje, czynniki ryzyka sercowo-naczyniowego i liczne choroby współistniejące mogą sprzyjać otępieniu.
Demencja to najczęstsza choroba neurologiczna u osób starszych, a bóle głowy, w tym migreny, są najczęstsze zaburzenie neurologiczne w każdym wieku. Jak się okazuje, migreny mogą być istotnym czynnikiem ryzyka otępienia, w tym choroby Alzheimera.
Ludzie, którzy spożywają fast food zaledwie raz w tygodniu, mają o 20 procent wyższe ryzyko śmierci z powodu choroby niedokrwiennej serca w porównaniu do osób unikających jedzenia produktów tego rodzaju.