Liczba wyników: 12144
Czuć się dobrze z samym sobą oznacza zwiększyć pewność siebie, ale nie tylko. Okazuje się, że optymiści i ludzie szczęśliwi dłużej pozostają emocjonalnie i fizycznie zdrowi.
Można jeść smacznie i zdrowo. Niektóre produkty mają wyjątkową „moc" prozdrowotnego działania, a ich smakoszy nie brakuje ze względu na niepowtarzalny smak, zapach i zastosowanie w kuchni. Oto kolejne artykuły żywnościowe, które zasługują na szczególną uwagę, zwłaszcza osób dojrzałych:
Nitrogliceryna znajduje się w apteczce pacjentów z chorobę niedokrwienną serca, jest bowiem silnym lekiem rozszerzającym naczynia krwionośne przyjmowanym doraźnie w ostrych napadach choroby. Uczeni odkryli, że nitrogliceryna może być pomocna także w walce z osteoporozą.
Ostatnio w mediach przyjęto zasadę, że o kobietach mówi się dobrze, albo wcale. I słusznie. Panie od lat walczyły ze stereotypami i wydaje się, że skuteczność batalii jest znaczna. Świat się zmienił i określenie cech ze względu na płeć wydaje się passé. A jednak jeśli chodzi o partnerstwo, zarówno panie i panowie bez wahania potrafią wskazać, co ich irytuje w płci przeciwnej. Mężczyźni od pokoleń uskarżają się na te same wady swoich towarzyszek życia.
Około 7 na 1.000 patologicznie otyłych osób nie posiada odcinka DNA (kwasu dezoksyrybonukleinowego), który zwiera około 30 genów - jak wskazują opublikowane w czasopiśmie Nature wyniki projektu finansowanego ze środków unijnych. Autorzy raportu z badań, pochodzący z Imperial College w Londynie, Wlk. Brytania, oraz 10 innych europejskich ośrodków badawczych, sugerują, że brakujący kawałek DNA może mieć zasadniczy wpływ na wagę ciała u takich osób.
Jak mawiają wyważeni w słowach Anglicy, „An apple a day keeps the doctor away”. Nasi rodzimi lekarze potwierdzają, że jabłko dziennie (a najlepiej dwa: rano dla urody, wieczorem dla zdrowia) pozwalają zachować dobre samopoczucie przez długi czas.
"Reanimacja" Danuty Mikołajewskiej przedstawia odważny, kontrowersyjny obraz polskiej służby zdrowia, o którym każdy słyszał mniej lub więcej, z którym każdy w jakimś stopniu się zetknął. Autorka jest lekarką, zatem opisywany przez nią świat daleki jest od fikcji, jaką sprzedają seriale telewizyjne z pseudo lekarzami w głównej roli.
Naukowcy z Europejskiego Laboratorium Biologii Molekularnej (EMBL) w Hamburgu, Niemcy, rzucili nowe światło na funkcjonowanie enzymów z grupy bakterii, do której należy Mycobacterium tuberculosis (Mtb), odpowiedzialna za gruźlicę (TB). Odkrycia, opublikowane w czasopiśmie Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), mogą stanowić klucz do nowych ukierunkowanych metod leczenia.
Choroby serca stanowią najczęstszą przyczynę śmierci w Polsce. Zapadalność na nie ciągle rośnie, ponieważ na czynniki ryzyka ma wpływ powszechny współcześnie niezdrowy styl życia. Najskuteczniejszą ochroną przed chorobami serca jest profilaktyka, która powinna obejmować zarówno wypracowanie zdrowych nawyków, jak i regularne badania.
Dieta wegańska może narazić niektórych na ryzyko chorób serca, ostrzegają naukowcy. Mięso jest zazwyczaj postrzegane jako niebezpieczne, jeśli chodzi o choroby serca. Jednakże po analizie kilku artykułów medycznych związanych z biochemią wegetarianizmu, naukowcy z Uniwersytetu Zhejiang w Chinach sugerują, że weganie mogą być bardziej narażeni ryzyko rozwoju chorób serca.
Krzyżówki, gry, puzzle hamują osłabienie funkcji poznawczych