Liczba wyników: 12279
Psychologicznie rzecz ujmując proces starzenia jest złożony. Tylko bardzo młodzi ludzie nie mogą doczekać się dojrzałości, która pozwoliłaby im głosować i czuć się w pełni dorosłymi, starsi z niepokojem obserwują zmiany - zwykle bowiem oznacza zmarszczki i trudniejsze zadanie utrzymania dobrej sylwetki. Istnieją jednak pozytywne aspekty starzenia się i to na nich warto się skupić. Do tych dobrych stron dojrzałości należy lepszy niż w młodszym wieku seks.
Soczyste, pachnące i kipiące od witamin jabłka - smaczne owoce, które uwielbiają zarówno dorośli, jak i dzieci. Możemy je jeść na surowo, dodawać do różnych potraw lub zrobić z nich konfitury.
Rak szyjki macicy to choroba, o której w przeciwieństwie do raka piersi, społeczeństwo wie bardzo mało. Chore kobiety wstydzą się. Obawiają się również reakcji otoczenia, które często nie rozumie, że na raka szyjki macicy może zachorować każda kobieta i nie musi być on wynikiem rozwiązłości.
18 września, w godzinach od 10 do 18, już po raz drugi w tym roku, Certyfikowani Lekarze Medycyny Estetycznej w całej Polsce otworzą swoje gabinety, by udzielać bezpłatnych porad i konsultacji wszystkim zainteresowanym. Biała Niedziela Estetyczna to inicjatywa Polskiego Towarzystwa Medycyny Estetycznej i Anti-Aging oraz Podyplomowej Szkoły Medycyny Estetycznej.
Dobre wiadomości dla ludzi w dojrzałym wieku: osoby, które prowadzą aktywne życie seksualne, lepiej sobie radzą z procesem starzenia się.
Frytki i chipsy nie należą do "potraw" polecanych przez dietetyków, ale standardowo ugotowane ziemniaki tak powszechne na naszych stołach mogą być rekomendowano jako element diety dobrej dla serca.
Szczęście to coś, za czym warto podążać, mówią rodzice dzieciom, wyśpiewują artyści w piosenkach, przekonują działaniami bohaterowie literaccy. Jego poszukiwanie bywa górnolotnym wyjaśnieniem rozmaitych decyzji i przedsięwzięć. Jakkolwiek poczucie szczęścia jest uwarunkowane indywidualnymi potrzebami, pewne zewnętrzne aspekty stają się jego uzasadnionymi naukowo niezbywalnymi komponentami. Właściwie sam termin „szczęście" kojarzy się raczej z patosem tudzież filozoficznymi dywagacjami, ale już zadowolenie, dobry nastój czy radość wydają się bliższe i mniej patetyczne, a można je sobie „zagwarantować" stosując proste i powszechnie dostępne metody.
Do grupy osób najbardziej zagrożonych zachorowaniem na cukrzycę typu II należą te z nadwagą i otyłością. Według statystyk chorują one od dwóch do czterech razy częściej niż szczupli ludzie. Ten rodzaj cukrzycy jeszcze stosunkowo niedawno był domeną seniorów. Jednak na przestrzeni ostatnich kilku lat zauważono jej zwiększone występowanie u dzieci, co jest naturalną konsekwencją karmienia najmłodszych niezdrowym jedzeniem, często fast-foodami.
Globalny sondaż miesięcznika Reader’s Digest wykazał, że w większości krajów ludzie chętnie pracowaliby do 65. roku życia lub dłużej. Polska należy do wyjątków. U nas największa grupa respondentów chce iść na emeryturę w młodszym wieku.
Jedzenie może być ważnym sprzymierzeńcem w dążeniu do zdrowszego i dłuższego życia. Słynny grecki lekarz Hipokrates ponad 2 tysiące lat temu apelował: „spraw, by jedzenie było twoim lekiem". Łatwo jednak zboczyć ze zdrowej ścieżki: tzw. junk food, tłuszcze nasycone, rafinowana mąka, antybiotyki i hormony w produktach żywnościowych to nasza codzienność - a przecież zaopatrzeni w wiedzę powinniśmy sami dokonywać lepszych wyborów dietetycznych.
Trauma w dzieciństwie przekłada się na odczuwanie silniejszego bólu w dorosłym życiu