Liczba wyników: 4515
Już wszyscy wiedzą, że jaja są dobrym źródłem białka, tłuszu, witamin i minerałów, jednak naukowcy z University of Alberta odkryli, że wykazują one także właściwości przeciwutleniające, które pomagają w zapobieganiu chorobom układu krążenia i nowotworom.
Covid-19 może zwiększać ryzyko zakrzepów u kobiet w ciąży lub zażywających estrogen, np. w związku hormonalną terapią zastępczą.
Jak wyjaśniają naukowcy z University of Guelph, nagły spadek poziomu glukozy, który ma miejsce, gdy jesteśmy głodni, może wpływać na nasz nastrój.
Ćwiczenie jogi może pomóc pacjentom z migotaniem przedsionków w osłabianiu objawów choroby.
Tzw. dieta zachodnia, czyli sposób odżywiania się bogaty w tłuszcz i cukier, może prowadzić do zapalnych chorób skóry, takich jak łuszczyca, ostrzegają uczeni z University of California - Davis Health.
Nie ‘pielęgnuj' swojego gniewu. Naucz się wybaczać, a lepiej się poczujesz, mówią eksperci Mayo Clinic.
Dieta bogata w białko, szczególnie białko roślinne, wiąże się z niższym ryzykiem przedwczesnej śmierci z jakiejkolwiek przyczyny.
Kobiety, które doświadczają menopauzy przed 46 rokiem życia lub po 55-tych urodzinach, mają wyższe ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 - wynika z badania obejmującego ponad 124 tysiące uczestniczek.
Jeśli zwykle spodziewasz się najgorszego i koncentrujesz na tym, co negatywne, masz większe ryzyko przedwczesnej śmierci z jakiegokolwiek powodu. Chociaż nowe badania nie dowiodły wpływu optymizmu na długowieczność, pokazały, że negatywne nastawienie do świata realnie skraca życie.
Nowe badanie wskazuje, że już jedna noc z niedostateczną ilością snu, sprzyja pogłębieniu procesu starzenia się u osób starszych.