Liczba wyników: 3112
Gluten od niedawna jest bardzo kontrowersyjnym tematem. Wraz ze wzrostem świadomości żywieniowej konsumentów i modą na bycie fit, coraz więcej zwolenników zyskało przeświadczenie, że najlepiej w ogóle wyeliminować go z codziennej diety. Czy jednak rzeczywiście osoby zdrowe powinny wykreślić z menu pieczywo, makarony, ciasta i inne produkty zawierające gluten?
Nawykowe zgrzytanie zębami, o którym zazwyczaj nie mamy pojęcia to sposób na rozładowanie emocji, które kumulują się w organizmie. Chorujemy nieświadomie, bo nasz organizm rozładowuje napięcie w trakcie snu.
Uprzykrza życie i odbiera pewność siebie. Zaczerwienione policzki, pieczenie skóry oraz krostki są przyczyną dyskomfortu, który poważnie utrudnia codzienne funkcjonowanie. Trądzik różowaty – przewlekła i zapalna choroba skóry twarzy. Jak sobie z nią radzić?
Masz zaplanowaną wizytę u dentysty, a na miejscu okazuje się, że nie możesz przystąpić do zabiegu? To możliwe! Dowiedz się, w jakiej sytuacji lepiej wizytę przełożyć lub poinformować o swoim stanie stomatologa.
Dlaczego niektóre arytmie wymagają długotrwałej diagnostyki, jakie badania i metody można zaoferować pacjentom ze złożonymi zaburzeniami rytmu serca i co nowego w polskich badaniach klinicznych – mówi dr hab. Adam Sokal z Sekcji Rytmu Serca Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego.
Miłość wpływa nie tylko na nasz stan emocjonalny, ale i fizyczny. Okazuje się, że ludzie zakochani mają niższy poziom cholesterolu, słabną u nich symptomy alergii i zmniejsza się ciśnienie krwi.
Kości cały czas ulegają przebudowie. Jednak to w okresie młodości proces ten zachodzi najintensywniej. Niska masa mineralna kości jest głównym czynnikiem ryzyka zachorowania na osteoporozę, dlatego też należy dążyć do tego, by osiągnąć jak najwyższą szczytową masę kości.
Jeśli zmagasz się z wysokim stesem w swojej pracy, w większym stopniu grożą ci depresja i zaburzenia lękowe.
Krótsze, jesienne dni i zimne poranki źle wpływają na naszą odporność i samopoczucie. Mniejsza ilość witaminy D, wytwarzanej w organizmie pod wpływem promieni słonecznych, znacząco wpływa na nasze funkcjonowanie – mamy mniej wigoru i najchętniej spalibyśmy do wiosny. Możemy jednak temu zaradzić. Jak? Po prostu jedzmy ryby.
Około 75% żelaza w organizmie zawarte jest w dojrzałych czerwonych krwinkach znajdujących się w krwi krążącej w organizmie oraz komórkach, z których powstają. Interesującym jest także fakt, że żelazo odzyskiwane jest ze starych erytrocytów. Niewielka ilość tego składnika tracona może być w wyniku drobnych krwawień czy złuszczania nabłonka jelitowego. Na uzupełnienie tych strat wystarczy prawidłowo zbilansowana dieta.