Liczba wyników: 3748
Uczeni odkryli, że istnieje związek między rozmiarem mózgu i ryzykiem zachorowania na raka.
Wrzesień to czas, kiedy pożegnaliśmy się już z letnim wypoczynkiem i ze zdwojonym wysiłkiem zabieramy się do pracy i nauki. Długie godziny przy biurku czy nad książką sprawiają, że częściej sięgamy po ulubioną małą czarną. Ale czy na pewno wszystko już o niej wiemy?
Niezbilansowana dieta, używki, brak aktywności fizycznej, nadwaga, stres – to główne czynniki ryzyka, które sprzyjają występowaniu wysokiego cholesterolu. Stąd już tylko krok do choroby wieńcowej i zawału serca. Kluczowe jest ograniczenie spożycia tłuszczów zwierzęcych i zastąpienie ich tłuszczami roślinnymi, które pozytywnie wpływają na gospodarkę lipidową organizmu i obniżają zarówno poziom złego cholesterolu, jak i ryzyko chorób wieńcowych. Podobnie pozytywny wpływ na organizm ma także białko sojowe czy ciecierzyca.
Cukier, alkohol i silnie barwiące produkty – od zawsze przestrzegali nas przed nimi rodzice i dentyści. Dlaczego powinniśmy unikać tych artykułów i jak oddziałują na nasze zęby? Warto wiedzieć, co zrobić, aby uchronić jamę ustną przed ich szkodliwym działaniem.
Powszechnie znane „problemy żołądkowe” to zespół dolegliwości ze strony układu pokarmowego, charakteryzujący się bólami brzucha, wzdęciami czy mdłościami. Objawy te często wywołane są przez zapalenie błony śluzowej żołądka (inaczej nieżyt żołądka), które w większości przypadków powodowane jest zakażeniem bakterią Helicobacter pylori. Problemu nie należy lekceważyć, ponieważ konsekwencją nieleczonej choroby może być nawet powstawanie owrzodzeń czy krwawień.
Niedobory snu na rozmaite sposoby wpływają na nasz organizm, m. in. powodują problemy z koncentracją, wywołują zaburzenia hormonalne związane z metabolizmem, negatywnie wpływają na uklad krążenia. Teraz można do tej listy dopisać wieksze zagrożenie odwodnieniem organizmu.
Stres ma znaczący wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu, m. in. wiąże się z problemami z układem trawiennym, w tym z zaburzeniami pracy jelit i układu odpornościowego.
Gluten od niedawna jest bardzo kontrowersyjnym tematem. Wraz ze wzrostem świadomości żywieniowej konsumentów i modą na bycie fit, coraz więcej zwolenników zyskało przeświadczenie, że najlepiej w ogóle wyeliminować go z codziennej diety. Czy jednak rzeczywiście osoby zdrowe powinny wykreślić z menu pieczywo, makarony, ciasta i inne produkty zawierające gluten?
Wystarczy pieniędzy na bieżące zobowiązania czy nie wystarczy? Co piąty Polak zadaje sobie takie pytanie co najmniej raz w miesiącu – wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie Rejestru Dłużników BIG InfoMonitor. Co dwudziestemu piątemu rodakowi notorycznie brakuje nawet na najpilniejsze potrzeby. Za to finansowy komfort deklaruje 30 proc. badanych. Dla panowania nad domowymi finansami znaczenie ma wiek i miejsce zamieszkania. Pod ścianą częściej stają osoby młode oraz mieszkańcy: Podkarpacia, Pomorza, Warmii i Mazur.
Już po raz jedenasty obchodzić będziemy Europejski Dzień Wiedzy o Antybiotykach, który przypada na 18 listopada. Celem tegorocznej edycji jest propagowanie racjonalnego stosowania antybiotyków przez społeczeństwo, ale też przez środowisko medyczne. W tym roku szczególną uwagę zwrócono na kwestię samoleczenia antybiotykami.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami