Liczba wyników: 1465
Szczupła sylwetka to niejedyny efekt zdrowego stylu odżywiania. Ma on dużo szerszy zasięg działania, a prowadzony regularnie potrafi zdziałać cuda. Zmniejszy ryzyko wystąpienia różnych chorób, wspomoże leczenie i poprawi samopoczucie. Aby tak się jednak stało, podstawę codziennego jadłospisu powinna stanowić żywność funkcjonalna.
Zimowa aura nie sprzyja aktywności fizycznej. Strach przed upadkiem na śliskiej nawierzchni, ryzyko przeziębień i zapalenia płuc sprawia, że wolimy zostać w ciepłym pomieszczeniu i spędzić czas przed telewizorem. Niestety, wybór pozornie bezpiecznego rozwiązania może mieć negatywny wpływ na kondycję naszego serca. Jaką wartość dla naszego zdrowia mają ćwiczenia wykonywane zimową porą?
Zimą szczególnie dużo mówi się o właściwym nawadnianiu, bo dzięki odpowiedniej ilości płynów także przy mroźnych temperaturach organizm dobrze funkcjonuje, a skóra w tym czasie jest bardziej narażona na przesuszenie. Okazuje się jednak, że - wbrew ostatnio wygłaszanym przez niektórych dietetyków opiniom - nie trzeba wypijać ośmiu szklanek wody dziennie...
Rozdrażnienie i przemęczenie mogą brać się niekiedy ze złych nawyków żywieniowych. Warto pamiętać, że nasze samopoczucie i nastrój w dużej mierze zależą od tego, co spożywamy. Dlatego aby poprawić sobie humor, czasem wystarczy po prostu zmienić dietę. Jak powinna wyglądać „dieta na polepszenie nastroju"?
Dzisiaj cały świat pędzi, a my razem z nim. Nie mamy na nic czasu. W pośpiechu podróżujemy, pracujemy na podwyższonych obrotach, żeby zadowolić szefa. Nawet posiłki przygotowujemy byle jak lub kupujemy gotowe na tackach, bądź w wersji fast food. Jeśli nie możemy zmienić tempa życia, spróbujmy chociaż wyeliminować z niego niezdrową żywność, a przede wszystkim fast foody.
Z początkiem nowego roku wielu z nas postanawia nieco przeorganizować swoje życie. Zazwyczaj obiecujemy sobie większą dbałość o zdrowie – a to poprzez rzucenie palenia, a to dzięki zmianie nawyków żywieniowych. Na sklepowych półkach czyha jednak na nas wiele pułapek.
Nasz mózg jest niczym skomplikowana i czuła maszyna. Zapamiętujemy, odtwarzamy i magazynujemy niezliczoną ilość informacji. Czasem jednak niektórych z nich, mimo ćwiczeń, nie potrafimy zapamiętać; z kolei inne, mimowolnie, wpadają nam do głowy. Istnieje wiele sposobów, za pomocą których możemy poprawić naszą pamięć. Jednym z nich jest regularny trening mózgu w połączeniu ze stosowaniem lecytyny, która sprzyja utrzymaniu wszystkich procesów myślowych, żywotności i wydajności pracy mózgu.
Do listy produktów przyjaznych dla serca można dodać migdały - rekomendują uczeni.
Składając życzenia świąteczne, życzymy sobie i naszym najbliższym szczęścia i zdrowia. Niestety, chwilę później zasiadamy przy suto zastawionym stole i jemy - dużo i tłusto. Właśnie w okresach świątecznych nasz układ pokarmowy przeżywa szok. My zaś czujemy się przejedzeni, ociężali i nierzadko odczuwamy bolesne kłopoty żołądkowe, bo.. trudno jest odmówić sobie skosztowania piernika babci albo tak wyczekiwanych przysmaków.
Pierwszy krok w kierunku zdrowszego życia to modyfikacja diety i pozbycie się innych „niezdrowych" przyzwyczajeń żywieniowych. Dobrym początkiem jest wprowadzenie owsianych otrąb do swojego codziennego menu, które zawierają dużo błonnika i beta glukanów.