Liczba wyników: 1276
Nie należy bagatelizować krwawienia dziąseł. To może być objaw różnorodnych problemów zdrowotnych.
Wyniki nowych badań pokazują, że palenie tytoniu odpowiada w 40% - 60% za różnicę w umieralności między mężczyznami a kobietami w Europie. Alkohol jest przyczyną około 20% tej różnicy między płciami. Odkrycia opublikowane w czasopiśmie Tobacco Control podkreślają konieczność podjęcia działań w zakresie zdrowia publicznego w celu zwalczania tych szkodliwych zachowań.
Dzisiaj cały świat pędzi, a my razem z nim. Nie mamy na nic czasu. W pośpiechu podróżujemy, pracujemy na podwyższonych obrotach, żeby zadowolić szefa. Nawet posiłki przygotowujemy byle jak lub kupujemy gotowe na tackach, bądź w wersji fast food. Jeśli nie możemy zmienić tempa życia, spróbujmy chociaż wyeliminować z niego niezdrową żywność, a przede wszystkim fast foody.
Naukowcy odkryli szczegóły funkcjonowania białka, które jednocześnie spowalnia rozprzestrzenianie się nowotworu i zwiększa skuteczność chemioterapii. Molekuła zwana glikoproteiną bogatą w histydynę (HRG) może zatem okazać się przydatna w wysiłkach naukowców, które zmierzają do opracowania leków przeciwnowotworowych.
Naukowcy odkryli, że nasze komórki mogą ulegać setkom mutacji w ciągu jednej katastrofy chromosomalnej, która może doprowadzić do szybkiego rozwoju nowotworu. Odkrycia opublikowane w czasopiśmie Cell przeczą przekonaniu, że nowotwór zawsze rozwija się powoli, stopniowo gromadząc mutacje. Naukowcy z Wlk. Brytanii i USA nazwali nowo odkryte zjawisko "chromothripsis", co stanowi połączenie greckich wyrazów chromos (chromosom) i thripsis (rozbijać na kawałki).
Rak piersi to najczęstsza choroba nowotworowa dotykająca kobiety - 12 tysięcy zachorowań na rok w Polsce!
Tradycyjnie wraz z Nowym Rokiem podejmujemy noworoczne postanowienia porzucenia złych nawyków i zadbania o siebie. Każdy zastanawia się co warto zmienić, aby kolejny rok był lepszy od mijającego.
Uczeni odkryli, że lek stosowany na raka pomaga również odbudować system odpornościowy. Może go uczynić tak efektywnym, jak u osoby młodej.
Nie jest prawdą, że jeść można wszystko, tylko z umiarem. Istnieją produkty, które nie dostarczają żadnych wartości odżywczych. Ponadto zawierają substancje, których nadmiar jest niewskazany dla zdrowia. Dlatego warto dokładnie przeanalizować nasz jadłospis i wyeliminować te rzeczy, które nam nie służą.
Pogoda nas nie rozpieszcza. Większość ludzi sięgnęło po zimowe ubrania i paraduje w zapiętych po szyję kurtkach i z parasolami w dłoniach. Chłód zmienia nasze żywieniowe nawyki, chętniej sięgamy po cięższe, ociekające tłuszczem potrawy i usprawiedliwiamy się z tego powtarzając z przekonaniem, że zimą trzeb więcej i inaczej jeść. Na skutek nie trzeba długo czekać, wraz z pojawieniem się pierwszych przebiśniegów można spostrzec, że ubrania lekko się „skurczyły". Aby nie zyskiwać niepotrzebnie dodatkowych kilogramów, warto rozważyć, czego szczególnie należy unikać i jak wypracować sobie racjonalny sposób odżywiania się. To zresztą dotyczy nie tylko zimowej pory.