Liczba wyników: 9200
Europejskie Towarzystwo Onkologii Klinicznej (ESMO) przyznało 16 nowym ośrodkom onkologicznym akredytację Desygnowany Ośrodek Zintegrowanej Opieki Onkologiczno-Paliatywnej (Designated Centre of Integrated Oncology and Palliative Care). Ośrodki te wyróżniono na kongresie ESMO 2012, który odbył się w dniach 28 września - 2 października w Wiedniu, Austria. W czasie kongresu zwrócono także uwagę na dwie włoskie prace badawcze prezentujące funkcjonowanie opieki paliatywnej we Włoszech w praktyce. W ramach pierwszego projektu przeanalizowano zastosowanie środków przeciwbólowych, natomiast drugi poświęcony był różnym modelom integracji opieki paliatywnej z onkologią.
Zachęcenie dziecka do jedzenia warzyw często bywa dużym wyzwaniem. Dzieci nie chcą jeść warzyw, ponieważ ich smak, zapach i forma są im obce i często mniej przyjemne od innych produktów. Jednak obecność warzyw w diecie dziecka ma kluczowe znaczenie dla jego zdrowia, prawidłowego rozwoju oraz kształtuje właściwe nawyki żywieniowe.
Podwyższony poziom cholesterolu wiąże się z wyższym ryzykiem rozwoju miażdżycy czy choroby niedokrwiennej serca. Może także prowadzić do zawału serca. Warto więc regularnie się badać i przestrzegać zdrowej diety. Poniżej prezentujemy listę produktów, które pomagają w kontroli poziomu cholesterolu.
Profilaktyka powinna stanowić dla nas pierwszy i najważniejszy element troski o zdrowie. Regularne badania sprawią, że nawet w przypadku pojawienia się niepokojących sygnałów, będziemy mogli szybko i skutecznie podjąć leczenie. Współcześnie posiadamy wiele możliwości wykonania badań m.in. laboratoryjnych, bez konieczności wcześniejszych zapisów i oczekiwania w długich kolejkach. Jaką rolę powinny pełnić w naszym życiu? Co możemy z nich wyczytać i dlaczego są niezbędne dla zachowania pełni zdrowia i dobrego samopoczucia?
Spożywanie naturalnych i nieprzetworzonych produktów jest jednym z kluczowych elementów prowadzących do zachowania dobrego zdrowia i samopoczucia. Teraz mamy do nich jeszcze łatwiejszy dostęp, ponieważ rozpoczął się sezon na świeże warzywa i owoce, nie z dalekich zakątków świata, ale te najlepsze, lokalne. Które z nich dostarczą naszemu organizmowi najwięcej drogocennych składników?
W ubiegłym roku tylko we Francji, Hiszpanii, Niemczech, Szwecji, Wlk. Brytanii i Włoszech odnotowano około 2,5 mln nowych złamań niskoenergetycznych kości, jak czytamy w najnowszym raporcie Międzynarodowej Fundacji Osteoporozy (IOF), przygotowanym we współpracy z Europejską Federacją Przemysłu i Stowarzyszeń Farmaceutycznych (EFPIA). Raport dostarcza obszernych informacji o tym, jak bardzo niedoszacowane jest obciążenie tym niedomaganiem fizycznym na kontynencie. Zaprezentowany w czasopiśmie Archives of Osteoporosis raport "Osteoporoza: obciążenie, zapewnienie opieki zdrowotnej i możliwości w Unii Europejskiej" (Osteoporosis: Burden, healthcare provision and opportunities in the European Union) analizuje dwa kluczowe czynniki w osteoporozie i złamaniach osteoporotycznych w Europie - epidemiologię i ekonomię zdrowia.
Polska kardiologia robi krok w tył. 15 lat temu zrobiliśmy skok do przodu, upowszechniliśmy nowe metody leczenia, zbudowaliśmy wiele ośrodków, poprawiając dostęp do nowoczesnego leczenia, 10 lat temu uwolniliśmy leczenie zawału serca i nielimitowane płacenie za angioplastykę wieńcową i intensywną terapię w ostrym zespole wieńcowym, ale to wszystko – mówi prof. dr. hab. n. med. Paweł Buszman, kardiolog, prezes Zarządu Polsko-Amerykańskich Klinik Serca.
Większość leków jest mniej efektywna i bardziej toksyczna niż to wynika z badań prowadzonych w III fazie prób klinicznych. Dlatego w onkologii klinicznej istotnym problemem jest znalezienie równowagi między skutecznością i toksycznością. Ma to nawet większe znaczenie niż ponoszone na leczenie koszty. Ale dotyczy to terapii efektywnych terapeutycznie. Tymczasem, mamy coraz więcej nowych technologii, do których dostępu domagają się chorzy, ale poważna część z tych technologii nie spełnia pokładanych w nich oczekiwań.
Jak wynika z raportu firmy KPMG aż 91 proc. Polaków przyznaje się do kupowania słodyczy, z czego 20 proc. robi to codziennie. Różnorodność i wybór słodkości jest coraz większy, czym zatem kierować się podczas wybierania produktów ze sklepowych półek oraz jakich składników unikać?
1 października obchodzimy Międzynarodowy Dzień Osób Starszych. Sprzedawcy często wykorzystują ufność seniorów. Seniorzy niechętnie składają reklamację, nie walczą o swoje prawa, wierzą w zapewnienia sprzedawcy, a wykorzystują to nieuczciwi przedsiębiorcy. Powszechne jest podszywanie się pod sprzedawcę prądu, wprowadzanie w błąd co do leczniczych właściwości produktów.