Liczba wyników: 1337
W czasie letniego urlopu chcemy wypocząć, zrelaksować się i jak najlepiej wykorzystać promienie słoneczne. Niestety, często zamiast pięknej opalenizny, pamiątką z wakacji jest przesuszona skóra. Niekorzystnie działa na nią słońce, wiatr, kąpiele w chlorowanej lub słonej wodzie, a także… klimatyzacja.
Oczywiście wszyscy znamy podstawowe zasady odżywiania się, które należy stosować chcąc zadbać o zdrowie i stracić na wadze. Dietetycy niczym mantrę powtarzają, że należy zrezygnować z ciężkich posiłków, ograniczyć słodycze i sięgać po warzywa i owoce. Brzmi banalnie, a wiadomo, że po pierwsze wcielenie w życie nowej diety to prawdziwe wyzwanie, po drugie zaś te ogólne wytyczne muszą być doprecyzowane, by dieta była skuteczna i smaczna. Warto też pamiętać, że niektóre owoce, warzywa, zboża, produkty mleczne to prawdziwe gwiazdy żywieniowe. Poza tym nietrudno przy ich konsumpcji liczyć kalorie, aby łatwiej zrzucić zbędne kilogramy. Warto rozważyć włączenie tych produktów do dziennego menu.
Atrakcyjność i pewność siebie, jakie daje nam ładny wygląd i dobre samopoczucie, to czynniki sukcesów w życiu osobistym i zawodowym. Jak je osiągnąć?
Apteczne półki uginają się od zamkniętych w pudełkach i słoiczkach doustnych preparatów, które mają na celu wsparcie naszych starań o przedłużenie młodości, zdrowia, dobrego samopoczucia i sprawności. Łatwo pogubić się w tym, co tak naprawdę jest nam potrzebne na danym etapie życia. Nie warto jednak lekceważyć roli suplementacji, bo stosowana przemyślanie może naprawdę wiele zdziałać.
Wieloletni projekt trwający od 1996 roku miał na celu zbadanie wpływu witamin z grupy B, szczególnie witaminy B6, B12 i kwasu foliowego, na zapobieganie obniżenia zdolności poznawczych.
Opalona, wypoczęta, zrelaksowana - urlop przysłużył się w równym stopniu Tobie, jak i Twojej skórze. Zastanawiasz się jak sprawić, aby koleżanki jeszcze przez długi czas komplementowały Twój wygląd. Zrelaksowanej skórze sprzyja odpowiednia dieta – bogata w składniki nawilżające, witaminy i antyoksydanty.
Wyniki nowych badań przeprowadzonych w Niemczech, pokazują, że żelazo jest niezbędne organizmowi do przetrwania, ale jego zbyt wysokie ilości mogą być szkodliwe i prowadzić nawet do niewydolności organów. Naukowcy z Europejskiego Laboratorium Biologii Molekularnej (EMBL) w Heidelbergu odkryli, że białka regulujące poziom żelaza (IRP) są niezbędne komórce do przeżycia, ponieważ dbają o zachowanie prawidłowego bilansu żelaza. W szczególności białka IRP odgrywają zasadniczą rolę w zapewnieniu prawidłowej pracy mitochondriów - energetycznej maszynowni komórki. Wyniki badań zostały opublikowane w czasopiśmie Cell Metabolism.
Przebadanie DNA aż od 100.000 osób pozwoliło odkryć dziesiątki wariantów genów, które mogą podwyższać poziom dwóch rodzajów lipidów krwi, prowadzących do chorób układu krążenia.
Truskawki, czereśnie, brzoskwinie, wiśnie, śliwki, jagody, jabłka, gruszki - lato to ulubiona pora wszystkich amatorów owoców. Dietetycy od lat powtarzają, że są one doskonałym źródłem witamin. Kochamy je za aromat i orzeźwiający, często słodki smak. I zajadamy się nimi przez całe wakacje, zapominając, a może nie wiedząc, że mogą zaszkodzić naszym zębom.
Chyba każdy marzy o pięknych, lśniących włosach i bujnej fryzurze. Wydawać by się mogło, że zapewnią to regularne wizyty w salonie fryzjerskim i stosowanie odpowiednich kosmetyków. Warto jednak mieć świadomość, że włosy potrzebują także zasilania od wewnątrz - zapewnimy to właściwą dietą.