Liczba wyników: 13677
Super jedzenie to najbardziej odżywcze pożywienie stanowiące świetne źródło licznych minerałów, witamin, enzymów, antyoksydantów, protein, koenzymów. Eksperci popularyzują produkty najpotężniejsze w dbałości o dobry stan zdrowia i prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
Cynamon, jedna z najstarszych przypraw, od wieków jest stosowany zarówno w kulinariach, jak i lecznictwie. Teraz okazało się, że wśród jego zalet jest ochrona przed cukrzycą.
Z badań przeprowadzonych przez Instytut Żywności i Żywienia w Polsce wynika, że około 62% mężczyzn i 50% kobiet ma mniejszą bądź większą nadwagę. Wszystko wskazuje na to, że dane te będą coraz bardziej zatrważające. Co można zatem poradzić Polakom w kwestii nawyków jedzeniowych?
Starsze kobiety, które miały okazję do regularnej ekspozycji na światło słoneczne, mogą być mniej narażone na rozwój reumatoidalnego zapalenia stawów.
Dieta bogata w chude mięso i zdrowe tłuszcze, takie jak oliwa z oliwek, okazuje się najskuteczniejsza w odchudzaniu i obniżeniu poziomu cukru we krwi u osób z cukrzycą.
Mężczyźni, którzy zażywają duże dawki witaminy C, mogą mieć dwukrotnie ryzyko kamieni nerkowych niż pozostali panowie.
4 lutego, w Światowy Dzień Walki z Rakiem rozpoczęła się ogólnopolska kampania społeczna „Rak. To się leczy!”, której zadaniem jest walka ze społecznymi stereotypami na temat chorób nowotworowych oraz zachęcenie Polaków do badań profilaktycznych. To kampania, która poprzez wskazywanie sposobów wczesnej diagnostyki i innowacyjnych metod leczenia, obalanie mitów i przesądów związanych z nowotworami oraz pokazywanie pozytywnych przykładów ma przekonać Polaków, że rak w porę wykryty jest uleczalny.
Dobra kondycja w wieku 40 lat może pomóc obniżyć ryzyko choroby Alzheimera i innych rodzajów demencji w starszych latach. W im lepszej jest się formie w wieku średnim, tym niższego ryzyka demencji można doświadczyć w późniejszych latach.
Regularny wybór schodów zamiast windy daje tak dobre efekty jak chodzenie na siłownię, mówią amerykańscy naukowcy.
Cholesterol jest niezbędny dla wielu podstawowych funkcji organizmu. Współcześnie jednak, ze względu na specyfikę dzisiejszego stylu życia, coraz więcej ludzi zmaga się z nadmiarem tego rodzaju tłuszczu, który prowadzi do poważnych, zagrażających życiu chorób. Warto więc mieć na uwadze fakt, że określone zmiany w codziennym menu umożliwią ochronę przed tymi zagrożeniami.