Liczba wyników: 11976
Wielu z przygotowywanych przez nas potraw, a w szczególności ciast, nie wyobrażamy sobie bez dodatku aromatycznych przypraw korzennych, używanych w kuchni od wieków. Pamiętajmy jednak, że, poza wzbogacającymi nasze wypieki smakiem i zapachem, posiadają one także zdrowotną moc.
Dobry krem to podstawowy kosmetyk na toaletce każdej – nie tylko dojrzałej - kobiety. Półki w drogeriach uginają się pod ciężarem słoiczków i tubek z coraz to nowymi osiągnięciami współczesnej kosmetologii, a my dostajemy zawrotu głowy zastanawiając się, który z nich wybrać. Czy droższy zawsze oznacza lepszy? Czy ilość „cudownych” składników zawartych w kremie ma jakieś znaczenie? I jak naprawdę jest z tą ich „cudownością”?
Dbając o wagę i zdrowie wybierasz produkty o obniżonej zawartości kalorii? Dietetycy zachęcają do uważnego czytania etykiet, gdyż nie wszystkie z pozoru zdrowe produkty są rzeczywiście sprzymierzeńcami w walce o zgrabną sylwetkę.
Jesienią i zimą trudniej skomponować dietę bogatą w warzywa i owoce. Jeśli nie chcesz, aby Twojemu organizmowi brakowało przez ten czas witamin doceń warzywa kiszone.
Rosnące zużycie energii elektrycznej, miliony ton szkodliwego CO2, 250 miliardów toreb zaśmiecających środowisko naturalne – to tylko niektóre przykłady efektów korzystania z toreb jednorazowych. Dlatego, by uświadomić społeczeństwu wagę zagrożeń, powstała Koalicja na rzecz ekologicznych zakupów.
Jesień i zima to czas kiedy szczególnie łatwo zachorować, wprawdzie nie ma sposobu na całkowite wyeliminowanie ryzyka infekcji, można je jednak zmniejszyć.
Nie wszystkich bakterii powinniśmy unikać, probiotyki to bakterie, które wspomagają pracę naszego organizmu.
W ostatnim czasie, wraz ze wzrostem liczby ludzi starszych, wydłużaniem się przeciętnego trwania życia oraz spadkiem aktywności zawodowej osób w tzw. wieku produkcyjnym zwrócono większą uwagę na kłopoty, z jakimi borykają się na rynku pracy ludzie starsi, szczególnie osoby bezrobotne i przedwcześnie opuszczające rynek pracy. Polska ma najniższy wśród krajów członkowskich Unii Europejskiej wskaźnik aktywności zawodowej osób powyżej pięćdziesiątego roku życia (27 proc.), a po drugie – najniższy średni wiek przechodzenia na emeryturę (58 lat).
Od 7 października br. Światowy Program Żywnościowy ONZ (World Food Programme) jest wspierany poprzez reklamodawców z nowej internetowej gry językowej. Zawodnicy freerice.com w zamian za poprawną odpowiedź zdobywają ryż, którym codziennie można nakarmić 50 tys. osób.
Czy może być coś bardziej niebezpiecznego dla naszego układu krążenia niż nadmiar tłuszczu? Okazuje się, że tak. Naukowcy doszli do wniosku, iż jeszcze bardziej szkodliwy jest niedobór błonnika.