Liczba wyników: 12720
Diagnostyka laboratoryjna dostarcza 60-90% wszystkich informacji decydujących o postępowaniu z pacjentem. W Polsce, w wielu przypadkach objawy i symptomy zewnętrzne są jedynym wskazaniem do podjęcia terapii, a badania diagnostyczne to ostateczność wprowadzana jeśli stan pacjenta nie ulega poprawie. W ciągu ostatnich 6 lat wydatki publiczne na ochronę zdrowia wzrosły dwukrotnie, natomiast w przypadku diagnostyki laboratoryjnej wzrost był mniejszy niż 50%.
„Odporność" jest często dla nas słowem mówiącym o wszystkim i o niczym. Kojarzy nam się głównie z przeziębieniami czy ogólnym osłabieniem w okresie jesienno-zimowym. Czasami jednak kryje się za tym poważna choroba, np. pierwotne niedobory odporności.
Ludzie uzależniają się od smacznych potraw i rozwija się u nich kompulsywny model konsumpcji podobny do zachowań u osób z uzależnieniem od narkotyków i alkoholu, wynika z badań przedstawionych na dorocznym spotkaniu Society for the Study of Ingestive Behaviour (SSIB).
„Co cię nie zabije, to cię wzmocni", głosi stare powiedzenie i wydaje się, że może to być prawdą, gdy chodzi o niektóre rodzaje alergii.
Badania wykazują, że dla 8,7% kobiet w USA test na Trichomonas vaginalis jest pozytywny. Choroba przenoszona drogą płciową znana jako rzęsistkowica jest bardziej powszechna niż sądzili eksperci, szczególnie w przypadku starszych kobiet, wynika z nowego badania.
Zgodnie z brytyjskim wskaźnikiem optymalnej ilość przyjmowanych środków odżywczych (Reference Nutrient Intake) kobiety powinny dostarczać sobie 7 mg cynku dziennie, mężczyźni - 9,5 mg.
Przestrzeganie podstawowych zasad zdrowej diety, tj. jedzenie mniejszej ilości czerwonego mięsa i cukrów, a zwiększenie ilości spożywanych warzyw, owoców oraz ryb ma znaczny wpływ na nasze samopoczucie. Takie menu może również pomóc zapobiec demencji.
Zadowolenie z życia nie tylko podnosi jego jakość, może być także dobre dla serca. To odkrycie z nowych badań, które obejmowały prawie 8000 brytyjskich urzędników w średnim wieku 49 lat.
Kto chce przeciwdziałać fizycznym i psychicznym skutkom starzenia się, powinien spróbować jeść więcej jagód. Owoce te zawierają silne przeciwutleniacze, które pomagają pochłaniać wolne rodniki mające wpływ na rozwój wielu chorób i przyspieszenie procesu starzenia się. No i jagody doskonale smakują, więc nie trzeba nikogo przekonywać, by próbował przygotowywać posiłki i desery z ich dodatkiem, bądź na ich bazie.
W ubiegłym roku tylko we Francji, Hiszpanii, Niemczech, Szwecji, Wlk. Brytanii i Włoszech odnotowano około 2,5 mln nowych złamań niskoenergetycznych kości, jak czytamy w najnowszym raporcie Międzynarodowej Fundacji Osteoporozy (IOF), przygotowanym we współpracy z Europejską Federacją Przemysłu i Stowarzyszeń Farmaceutycznych (EFPIA). Raport dostarcza obszernych informacji o tym, jak bardzo niedoszacowane jest obciążenie tym niedomaganiem fizycznym na kontynencie. Zaprezentowany w czasopiśmie Archives of Osteoporosis raport "Osteoporoza: obciążenie, zapewnienie opieki zdrowotnej i możliwości w Unii Europejskiej" (Osteoporosis: Burden, healthcare provision and opportunities in the European Union) analizuje dwa kluczowe czynniki w osteoporozie i złamaniach osteoporotycznych w Europie - epidemiologię i ekonomię zdrowia.
Krzyżówki, gry, puzzle hamują osłabienie funkcji poznawczych