Liczba wyników: 14370
Ludzie po czterdziestce, którzy mają nadwagę w większym stopniu narażeni są na chorobę Alzheimera. Badania przeprowadziła Amerykańska Akademia Neurologów w San Diego.
Wszyscy wiemy, że zdrowa dieta jest ważna z wielu powodów. Co więcej, istnieje kilka kluczowych produktów, które, jeśli są jedzone regularnie, mają właściwości przeciwstarzeniowe.
Cate Blanchett zrealizuje zapowiadany wiele lat temu film na podstawie książki "Cancer Vixen: A True Story".
Być może już niedługo Robert Duvall podpisze kontrakt na udział w tragikomedii "The Judge". Negocjacje są już na ostatnim etapie.
Broda jest w modzie, ale warto ją zapuścić nie tylko ze względu na chęć „bycia na czasie" - okazuje się, że może przynieść korzyści dla zdrowia. Wąsy też wykazują „działanie" prozdrowotne.
Chociaż ruchoma proteza poprawia estetykę uśmiechu, nie zawsze poprawia samopoczucie osoby, która ją nosi. Bywa przyczyną dyskomfortu, problemów z samooceną i długiej listy problemów zdrowotnych. Dentyści jednak znaleźli na to rozwiązanie. Pomóc może przymocowanie protezy na stałe niewielkimi implantami.
Aż 60 procent Polaków w ciągu roku nie ma kontaktu z żadną książką, a po książki znaczniej chętniej sięgają młodsi niż starsi – wynika z badania przeprowadzonego przez Bibliotekę Narodową we współpracy z TNS Polska. Z wiekiem za to rośnie częstotliwość sięgania po lekturę. Seniorzy o ile już czytają, robią to znacznie częściej niż osoby młodsze.
Oporność na antybiotyki jest globalnym zagrożeniem i powinna być uplasowana w rankingu obok terroryzmu jako jedno z największych niebezpieczeństw Wielkiej Brytanii, powiedział naczelny lekarz kraju.
Szpiczak mnogi to nowotwór charakteryzujący się niekontrolowanym wzrostem liczebności komórek plazmatycznych w szpiku kostnym, które powodują uszkodzenie kości oraz zwiększają podatność chorego na anemię, infekcje i niewydolność nerek. W ramach terapii, u wielu chorych można stosować przeszczep szpiku kostnego. Szpiczak mnogi rozwija się jednak nawet po przeszczepie. W tym kontekście, europejscy naukowcy szukają alternatywnej metody leczenia, koncentrując się na wyciągach i substancjach aktywnych pochodzenia morskiego.
Krótszy pobyt w szpitalu, lepsze wyniki i wyższa skuteczność leczenia – nie możemy lekceważyć szansy, jaką daje pacjentowi choremu na raka wsparcie żywieniowe. - Bez niego rezultaty terapii nowotworowej zawsze będą gorsze – twierdzi dr hab. n. med. Stanisław Kłęk, ekspert kampanii „Rak. To się leczy!” prowadzonej przez Fundację Rosa.