Liczba wyników: 2780
Coraz to nowe diety zyskują popularność i w gąszczu sposobów na zdrowe odżywianie łatwo się pogubić. Najlepiej jednak samodzielnie wybrać to, czego nasz organizm potrzebuje, mówią dietetycy.
Niemal co 10. dorosły Polak nigdy nie sprawdzał poziomu cukru we krwi – wynika z badania opinii przeprowadzonego przez Koalicję na Rzecz Walki z Cukrzycą w ramach kampanii społeczno-edukacyjnej „Ścigamy się z cukrzycą”. Tymczasem, na cukrzycę cierpi już niemal 3 mln z nas, a według ekspertów liczba ta będzie wzrastać. Aby przeciwdziałać temu zjawisku, a także uświadamiać czym grozi nieleczona lub niewłaściwie leczona cukrzyca organizatorzy kampanii zamierzają kontynuować działania także w tym roku.
Gdy nasz bank postanawia wprowadzić opłaty za prowadzenie rachunku lub wypłaty z bankomatów, często uznajemy, że konto, które otworzyliśmy kilka lat temu, nie spełnia już naszych potrzeb. W takim przypadku możemy przenieść środki do innego banku, który zaproponuje lepsze warunki. Proces ten nie jest skomplikowany, w dodatku „nowa” instytucja pomoże w dopełnieniu niezbędnych formalności.
Stres, depresja, stany lękowe... Coraz więcej osób borykających się z obniżonym nastrojem ląduje na przysłowiowych „kozetkach” u psychologów. Tymczasem w niektórych przypadkach lepszy efekt od psychoterapii może nam dać zwykła zmiana diety. Nie ulega więc już żadnym wątpliwościom, że od tego, co jemy zależy nasz nastrój.
Światowa Organizacja Zdrowia zaleca aby spożywać min. 400 g warzyw i owoców dziennie, w pięciu porcjach. Zgodnie z zaleceniami WHO i naszego rodzimego Instytutu Żywności i Żywienia, jedną z tych porcji może stanowić szklanka soku. Badanie Polaków pokazało, że aż 84 proc. z nich uważa podobnie. Soczysty owoc, pachnące warzywo czy szklanka owocowego lub warzywnego soku – czy coś je rożni od siebie, wyjaśnia dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia.
Wiadomo, że nadmiar soli jest niekorzystny dla zdrowia. Czy spożywamy jej zbyt dużo? Eksperci Instytutu Żywności i Żywienia obliczyli, jaką ilość soli dziennie zjada przeciętny mieszkaniec naszego kraju.
Powstała z ziaren prosa kasza jaglana, nazywana przez niektórych „królową kasz” jest jedną z najzdrowszych, ze względu na swoje drogocenne składniki odżywcze. Pomimo jej kilkusetletnich korzeni przez wielu nadal jest niedoceniania. Bogactwo zawartych składników w kaszy sprawia, że pozytywnie wpływa na gospodarkę kwasowo-zasadową organizmu. Co więcej można z niej przyrządzić wiele ciekawych i smacznych dań. Dlaczego warto więc spożywać kaszę jaglaną? Przed jakimi chorobami może nas uchronić?
Jeśli mieszkasz niedaleko lotniska i jego hałas przeszkadza ci nie tylko w dzień, ale i nocą, musisz liczyć się wyższym ryzykiem chorób serca.
Okres wakacyjny to nie tylko dobry czas na wypoczynek, ale również świetny moment na przeprowadzenie remontu. Latem dni są znacznie dłuższe i cieplejsze, co zdecydowanie sprzyja pracom. Jakie pomieszczenia najchętniej remontujemy w tym czasie? Gdzie szukamy produktów do wyposażenia wnętrz? Czy wynajmujemy fachowców? Ile przeznaczamy na remont?
Odpowiednio dobrane meble ogrodowe potrafią ozdobić każdy taras, altankę i ogród. Inspekcja Handlowa na zlecenie UOKiK sprawdziła bezpieczeństwo tych produktów. Zastrzeżenia dotyczyły 30 proc. skontrolowanych mebli.