Liczba wyników: 3037
Nasza zdolność skupienia uwagi może osłabnąć już po zjedzeniu jednego posiłku o wysokiej zawartości tłuszczów nasyconych.
Institute of Food Technologists (IFT) podaje listę ośmiu składników, które mogą pomóc utrzymać mózg w dobrej kondycji.
Kiedy ludzie się zakochują, nie tylko doświadczają określonych emocji, ale też w konkretny sposób reaguje na to ich organizm, w tym mózg i serce.
Rodziny z kilkorgiem dzieci cechują się niższym ryzykiem raka. Większe rodziny oznaczają niższe zagrożenie nowotworami nie tylko u kobiet, ale także u mężczyzn, mówią uczeni z Uniwersytetu w Zurychu i Adelaide Medical School.
Wyższa dawka witaminy D może wspomagać funkcjonowanie pamięci, uczenie się i podejmowanie decyzji u ludzi starszych. Równocześnie jednak może wydłużać czas reakcji.
Regularna medytacja i inne duchowe - w tym religijne - praktyki mogą skutkować pogrubieniem kory mózgowej, co z kolei może chronić przed depresją - szczególnie dotyczy to osób mających predyspozycje do choroby, wynika z badań Teachers College przy Columbia University.
Mózg nie radzi sobie dobrze z osłabieniem słuchu związanym z wiekiem i cierpi na tym pamięć.
Ludzie, którzy doświadczali stresu w swojej pracy, byli bardziej narażeni na hospitalizację z powodu choroby tętnic obwodowych niż osoby mogące spokojnie wykonywać swoje obowiązki zawodowe.
W wieku kilkudzieięciu lat mózg zaczyna się kurczyć, a nasilenie tego zjawiska prowdzi do problemów z pamięcią i innymi problemami poznawczymi. Do pewnego stopnia mamy jednak wpływ na ten proces - ludzie, którzy jedzą dietę bogatą w warzywa, owoce, orzechy i ryby, mogą mieć większe mózgi, wynika z badań opublikowanych w czasopiśmie Neurology.
Ograniczenie dostępu do pokarmu podnosi poziom hormonu greliny i może to również zwiększać motywację do ćwiczeń - wskazują badania.