Liczba wyników: 7238
Czy Polacy są skoncentrowani na przyjemnościach? Czy ważna jest dla nich tradycja? Czy są skłonni podejmować ryzyko i zmienić raz obraną drogę? Czy są pewni siebie i lubią wyzwania? O tym, jakie podejście do życia mają nasi rodacy dowiedzieć się można z wyników tegorocznej, ósmej już, edycji badania European Trusted Brands 2008.
Wiosna początkowo nas nie rozpieszczała, jednak ostatnie dni obfitują w słoneczne godziny. Tym chętniej cieszymy się ładną pogodą i spędzamy czas na zewnątrz. To dobrze, z jednym zastrzeżeniem - trzeba pamiętać o ochronie przeciwsłonecznej. Niezbędne są tu oczywiście kremy z filtrem, ale nasza dieta także ma znaczenie dla reakcji skóry na światło słoneczne. Sprawdź, co warto wprowadzić w tym celu do jadłospisu.
Wraz z nastaniem chłodnych, jesiennych dni odczuwasz spadek nastroju, pogarsza się Twoje samopoczucie, wzrasta niechęć do podejmowania działań i pojawia apatia? Nie pozwól na to, żeby dopadła Cię chandra. Jak zadbać o samopoczucie i dobrą kondycję, gdy na dworze jest zimno i ciemno? Jak mimo niesprzyjających warunków zachować pogodę ducha?
Choć ostatnio pogoda wyraźnie nas rozpieszczała, to trzeba liczyć się z tym, że jesienne chłody jednak nadejdą. Krótsze dni, brak słońca i niższa temperatura na dworze wpływają dość wyraźnie na nasze samopoczucie. W tej sytuacji warto sięgnąć po większą dawkę energii zawartą w potrawach. Nie chodzi bynajmniej o ich większą kaloryczność, a o rozgrzanie jesienią organizmu od wewnątrz.
Dziewięciodniowy wypad do Pekinu za 2800 zł, 6 dni w Emiratach za nieco ponad 2400 zł, Kuba all inclusive za 4400 zł – to właśnie takie oferty biur podróży powodują, że tej jesieni niemal co czwarty ich klient rezerwuje egzotyczne wyprawy. Udział wyjazdów egzotycznych wyraźnie wzrasta od kilku lat, zwłaszcza w okresie od jesieni do wiosny.
Owsianka na mleku roślinnym, kasza jaglana z dodatkiem warzyw i kurkumy - topowe ubiegłoroczne pozycje kulinarne odzwierciedlały trend dbania o zdrowie i o to, co jemy. A jakie nowości pojawią się na naszych talerzach w tym roku? Fleksitarianizm, Slow Food, kuchnia azjatycka, jedzenie sezonowe i kulinarne eksperymenty - moc kolorów, smaków i doznań gwarantowana.
Produkty o długim terminie przydatności do spożycia powszechnie uznaje się za zawierające konserwanty i chemiczne dodatki. Okazuje się jednak, że wcale nie musi być to prawdą, bo istnieją łatwe i skuteczne metody, zapewniające zachowanie trwałości produktów spożywczych bez użycia niepożądanych substancji. Jakie metody są wykorzystywane do konserwacji pieczywa?
Zaginięcie bliskiej osoby to jedno z najbardziej dramatycznych wydarzeń, jakie może nas dotknąć. Ludzie giną bez względu na płeć, wiek, status społeczny, wyksztalcenie. Część zaginięć to efekt przemyślanej - bardziej lub mniej, ale świadomej decyzji takiej osoby. Inne to wynik różnego rodzaju wypadków losowych, bądź typowe zagubienia.
Eksperci ds. związków często przestrzegają, by - zwłaszcza na początku znajomości - ostrożnie oceniać partnera, bowiem „różowe okulary", przez jakie „ogląda się" nową miłość, mogą być bardzo zdradliwe. Tymczasem idealizowanie towarzysza życia może mieć pozytywne skutki - czyni ludzi bardziej zadowolonymi ze swych małżeństw.
Jesień kojarzy nam się z krajobrazami o ciepłych, złocistych barwach, pieszymi wędrówkami i grzybobraniem. Jest to także powrót do codziennych obowiązków – pracy i szkoły. Nie zapominajmy, że zmienna pogoda może przyczynić się do osłabienia naszej odporności. Oto kilka prostych porad jak przygotować organizm na zimę w te chłodniejsze dni.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami