Liczba wyników: 4473
Metabolit wytwarzany po zjedzeniu soi może - z pomocą odpowiednich bakterii - zmniejszyć główny czynnik ryzyka demencji.
Uczucie smutku może zmienić poziom substancji związanych ze stresem i zwiększyć poziom stanów zapalnych, co z kolei oznacza zwiększone ryzyko wystąpienia chorób serca, udaru mózgu i zespołu metabolicznego.
Łysienie typu męskiego i przedwczesne siwienie oznacza wysokie ryzyko chorób serca jeszcze przed 40 rokiem życia. Otyłość również jest zagrożeniem, ale nieco niższym.
Niskie temperatury w otoczeniu mają przełożenie na wyższy poziom witaminy A u ludzi i myszy. Pomaga to przekształcić „złą" białą tkankę tłuszczową w „dobrą" tkankę brązową, która pobudza spalanie tłuszczu i wytwarzanie ciepła w organizmie. Tej przemianie rodzaju tłuszczu zwykle towarzyszy zwiększone zużycie energii i dlatego może być obiecującym podejściem do opracowywania nowych leków na otyłość.
Od jakiegoś czasu sprawdzany jest pogląd, że wczesne chodzenie spać i wczesne wstawanie pomaga zachować zdrowie fizyczne i psychiczne. Teraz ustalono, że że taki sposób funkcjonowania może pomóc diabetykom.
Kofeina może osłabić ryzyko rozwoju choroby Parkinsona u osób z określoną mutacją genową.
Ryby powinny być stałym elementem naszej diety. Są bogatym źródeł wysokiej jakości łatwo przyswajalnego białka, minerałów i witamin. Jednak surowe, wędzone i peklowane produkty rybne nierzadko zawierają zarazki chorobotwórcze, zwłaszcza listerię.
Norweski Komitet Noblowski przyznał Pokojową Nagrodę Nobla na rok 2020 Światowemu Programowi Żywnościowemu (World Food Programme, WFP) „za wysiłki na rzecz zwalczania głodu, wkład w poprawę warunków pokoju w regionach skonfliktowanych oraz za działania na rzecz zapobiegania wykorzystywanuia głodu jako narzędzia wojny i konfliktu."
Sezonowe przeziębienia mogą mieć pozytywny wpływ na walkę z nowym koronawirusem. Okazuje się, że przeziębienia, które się kiedyś przeszło, mogą zapewnić pewną ochronę przed Covid-19. Eksperci od chorób zakaźnych z University of Rochester Medical Center, sądzą też, że odporność na Covid-19 jest zwykle długotrwała: trwa nawet przez całe życie.
Komitet Noblowski przyznał Nagrodę Nobla 2020 w dziedzinie fizjologii lub medycyny trzem osobom, są to: Harvey J. Alter, Michael Houghton i Charles M. Rice. Laureatów doecniono za odkrycie wirusa zapalenia wątroby typu C.