Liczba wyników: 5489
Wiele osób ma obawy dotyczące zdrowia, szczególnie podczas pandemii COVID-19, bo wirus może być groźniejszy dla tych, którzy już zmagają się z jakimiś problemami zdrowotnymi. Okazuje się, że bardziej narażeni na zwiększone ryzyko poważnych powikłań w przypadku zarażenia koronawirusem są pacjenci z nadciśnieniem
Pojawiają się doniesienia o rozmaitych lekach na COVID-19 i testach wykrywających koronawirusa, które - jak ostrzega Światowa Organizacja Zdrowia - są sfałszowane.
Zanieczyszczenia powietrza stanowią ogromne zagrożenie dla naszego zdrowia i życia. Według uczonych, żyjemy średnio o prawie trzy lata krócej z powodu różnych zanieczyszczeń powietrza
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) wraz z Międzynarodową Federacją Piłki Nożnej (FIFA) zaingurowały nową kampanię: „Podaj wiadomość: pięć kroków do wykopania koronawirusa" (Pass the message: Five steps to kicking out coronavirus).
Dlaczego tak wielu ludzi zaraża się koronawirusem i podejmowane są tak zdecydowane kroki, by choćby spowolnić epidemię? Co jest przyczyną tak znaczącej mocy zarażania SARS-CoV-2?
Działania prewencyjne najlepiej uchronią nas przed chorobą. O profilaktykę zawału serca powinniśmy zadbać zawczasu, w młodym wieku kiedy jest czas i chęci na zmianę trybu życia.
Światowa Organizacja Zdrowia zaleciła, aby osoby doświadczające objawów COVID-19 nie przyjmowały ibuprofenu bez konsultacji z lekarzem. Europejska Agencja ds. Leków poinformowała z kolei, że obecnie nie ma dowodów potwierdzających związek pomiędzy ibuprofenem a zaostrzeniem przebiegu choroby COVID-19, jednocześnie wskazując zasadność korzystania z niesteroidowych leków przeciwzapalnych "w najmniejszej skutecznej dawce przez możliwie najkrótszy okres".
Jeden z pierwiastków pomaga skrócić czas trwania przeziębienia - rzecz dotyczy cynku.
Epidemia koronawirusa rozprzestrzenia się, w Polsce zakażonych jest już ponad 280 osób i eksperci spodziewają się, że pacjentów będzie znacznie przybywać w ciągu następnych dni i tygodni. Zobacz, jak SARS-CoV-2 wpływa na ludzki organizm.
Kolejne badania pokazują, że warto zmniejszyć ilość czerwonego mięsa w diecie. Dzięki temu można uniknąć różnych chorób i wydłużyć swoje życie.