Liczba wyników: 12384
Kobiety, które piją jedną lub więcej szklanek słodkich napojów, bądź soku pomarańczowego dziennie, są bardziej narażone na rozwój dny moczanowej.
Naukowcy odkryli, że tkanka spoza mózgu, która zawiera białko beta-amyloidowe o niepoprawnym fałdowaniu może się przemieszczać i "zainfekować" mózg. Patologiczne złogi białkowe zostały ściśle powiązane z genezą zaburzenia neurozwyrodnieniowego zwanego chorobą Alzheimera.
Ból przyjmujący postać ucisku lub rozpierania, nie dający się dokładnie zlokalizować, promieniujący do szyi i ramion, duszność i niepokój to często pierwsze, typowe objawy zawału serca. Ta poważna choroba atakuje stopniowo, ale w krótkim czasie. Te symptomy to sygnał alarmujący do szybkiego wezwania pomocy. Dzięki natychmiastowej reakcji szanse na uniknięcie nieszczęścia są bardzo duże.
Z badań wynika, że spożywanie czekolady co najmniej raz w tygodniu może zmniejszyć u kobiet ryzyko chorób serca i inne zdrowotne problemy związane z sercem w późniejszym życiu.
Najnowsze badania opublikowane w "Archives of Neurology sugeruje, że wyższa zawartość witaminy E w diecie może pomóc w zapobieganiu demencji. Badania wykazały, że osoby, którzy spożywały znaczną ilość pokarmów z witaminą E, były o 25 procent mniej narażone na rozwój demencji.
5 listopada 1985 roku Zbibgiew Religa w asyście A. Bochenka, M. Zembali, B. Ryfińskiego i B. Kominka dokonał pierwszego w Polsce przeszczepu serca, rozpoczynając tym samym program transplantacji tego narządu w kraju. Dziś mija ćwierć wieku od tamtego dnia.
Silne bicie serca, zawroty głowy, uczucie niepokoju i skurcze serca dochodzące do 700 na minutę! Takie dolegliwości odczuwa 400 tys. Polaków. Aż co dziesiąty 80-latek cierpi na migotanie przedsionków. To choroba mało znana a jej objawy bagatelizowane - przypisywane najczęściej typowym dolegliwościom osób starszych. Tymczasem to przewlekła choroba, która w istotny sposób pogarsza jakość życia nie tylko chorych, ale też ich rodzin.
Wesołość i przyjacielskie nastawienie pomoże powstrzymać rozwój demencji.
Okres menopauzy przypada najczęściej pomiędzy 45. a 55. rokiem życia. Zwiększający się niedobór hormonów jajnikowych może powodować wiele dolegliwości oraz zwiększać ryzyko wystąpienia niektórych chorób m.in. sercowo-naczyniowych. Jednak mając świadomość jak funkcjonuje nasz organizm, możemy skutecznie zminimalizować to ryzyko. Wystarczy dostosować styl życia do nowej sytuacji.
Nowe badania wykazały, że oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia może chronić wątrobę przed stresem oksydacyjnym.
Krzyżówki, gry, puzzle hamują osłabienie funkcji poznawczych