Liczba wyników: 13677
Zarówno wiek, jak i BMI są ważnymi czynnikami chorób serca u kobiet, ostrzegają brytyjscy naukowcy.
Jedzenie ryb przez osoby w dojrzałym wieku wydłuża życie co najmniej o 2,2 roku, a na długowieczność można liczyć przy spożywaniu ryb bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3 co najmniej dwa razy w tygodniu, wynika z badań uczonych z Harvard School of Public Health oraz Washington University.
Podczas gdy nauka wypracowała ogólną wiedzę na temat zasad genetycznych i molekularnych starzenia się człowieka oraz tych na poziomie systemu biologicznego, spadek funkcji poznawczych pozostaje jednym z największych problemów zdrowotnych podeszłego wieku. Niemal 50% dorosłych powyżej 85 roku życia cierpi na choroby neurodegeneracyjne, takie jak choroba Alzheimera.
Nowe japońskie badanie wykazało potencjalny związek pomiędzy łysieniem a zwiększonym ryzykiem choroby niedokrwiennej serca.
104-letni Brytyjczyk jest najprawdopodobniej najstarszym ogrodnikiem na świecie.
Spadek poziomu melatoniny, hormonu snu, jest związany ze zwiększonym ryzykiem cukrzycy, wynika z badań.
Szyk, minimalizm i błysk to nie określenia wieczorowych kreacji, ale nowa interpretacja sportowego stylu, któremu daleko do męskich wpływów. Kobieca sylwetka i żywe kolory będą dominować w stylizacjach łączących miejski casual z treningowymi detalami. Wiosna mobilizuje do działania, dlatego to doskonały czas, aby uzupełnić garderobę o wygodne, sportowe ubrania i ruszyć na poranny jogging.
Obfite w białko śniadania pomagają zapobiec niezdrowemu podjadaniu w kolejnych godzinach dnia, wynika z badań amerykańskich naukowców.
Utrata nadmiaru kilogramów prowadzi do polepszenia stanu organizmu i nie trzeba wyglądać jak model/ka, by osiągnąć istotne korzyści prozdrowotne. Aby mieć dobrą motywację do działania, warto pamiętać o konkretnych benefitach - dane liczbowe nie kłamią, kilka kilogramów mniej istotnie wpływa np. na obniżenie cholesterolu, ciśnienia krwi czy ryzyka cukrzycy.
Super jedzenie może poprawić pamięć, obniżyć ciśnienie krwi, zwiększyć możliwości układu odpornościowego.